View Single Post
Eski 11-01-2013, 10:39   #35
murer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
Post

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas Mesajı Göster
Sayın murer
Öncelikle Mochellayı üreten iki kişinin varlığını biliyorum ama nasıl ürettiklerini kimse bilmiyor. Onları saymazsak morchellayı her hangi bir yolla doğal ya da kültürü yapılarak üretebilen kimse yok.
Evet internette gördüğüm kadarıyla iki kişi var ama ben bunların ekonomik bir üretim şekli bulduklarını sanmıyorum.Yoksa şimdiye kadar marketlerde görürdük bu mantarı.Fayk olduğunu söyleyenler de var.
Sclerotia'ya gelirsek daha önce de dediğim gibi miselin kendini korumaya almak için dönüşüme girmiş şekli. Aslında sclerotia da bir misel. Bunu gönderdiğiniz şekilde de rahat görebiliyorsunuz. Tartışma gruplarında olay şöyle açıklanıyordu eğer sclerotia üretmeyi becerirseniz o zaman bu mantardan meyve alabilirsiniz. Olay miseli sclerotia aşamasına geçerimekte bitiyor.
Bir gruba göre birincil misel yani spor ve klon yapılmış misellerin tamamı sclerotia dönüşümüne hazır değil. Bir gruba göre ise her tür misel bu dönüşümü eğer uygun koşullar oluşursa yapar der.
Benim şahsi fikrim spor veya klonlamadan da scretoria oluşur.Bir kaynağa göre bu mantarın miseli bir engelle karşılaştığında scretoria oluşturuyor.Buna etken aşırı sıcaklık, aşırı su, kuraklık vs. gösteriliyor.Tüm şartlar uygun olduğunda scletoria oluşmadan da meyve veriyor olabilir.
Sizin kültürü değil dediğiniz birinci grubun yöntemi. Bu tekniğe göre sclerotia mantardan spor ya da başka bir yolla elde edilmez doğadan meyve veren kaliteli sclerotia kullanılır. Eğer bu yöntem ile başarılı sonuç alırsanız yapmanız gereken sclerotiadan tekrar misel üretip sclerotia üretmek. Miselden misel üretmekle aynı mantık.
Doğadan toplanan scletoria gerekli yapı taşlarını bünyesinde biriktirmiş olabilir ve bu yöntemle başarı şansı daha daha yüksek olur.Bu scletoriadan tekrar miselle dönüşüm yapmak aynı sonucu vermeyebilir.Scletoria miselle beslenen ayrı bir oluşum ve farklı elementler barındırıyor içinde anladığım kadarıyla.Doğada oluşumuyla kültür ortamında elde edilmesi arasında fark olabilir.
Devamlı doğadan toplayıp üretmek zaten imkansız gibi bir şey. Mantarın kendisini toplamak daha kolay ve ucuza mal olur.
Buna katılıyorum ama internette dolaşan şu iki üreticinin bu yöntemi kullanmış olabileceğini sanıyorum.Ayrıca doğadan scletoria toplanması morel mantarının azalmasına sebep olur.
Morchellada önemli olan birinci konu her hangi bir yöntemle bir kez dahi olsa meyve alabilmek. Sonra bu yapılan işlemi geliştirmek devamlılığını sağlamak. Ben yaptım çıktı diyeni daha da görmedim. Mantara hobi olarak merak saldığımda morchellanın şeklini dahi bilmiyordum. yani o kadar uzun zamandır kimseyi görmedim.
Benim izlenimlerime göre bu mantarın ışık nem ve ısı ihtiyacı çok hassas o nedenle üretilemiyor. Burada mevsim uygun olduğundan mart ortalarında conica türünü toplamaya başlıyorum. nisan ortaları mayıs başlarına kadar da elatta ve diğer türler takip ediyor.
Bulunduğunuz coğrafya bakımından çok şanslısınız.Ben henüz bu mantarla doğada karşılaşmadım.
Burada kimse yemedeğinden ve bilmediklerinden pek ilgilenmiyorlar. Evin çevresindeki parkları kuzu göbeği tarlam olarak kullanıyorum. O nedenle incelemem çok kolay oluyor.
Bence uyandırmayın kimseyi tarlanız size ait olsun

murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön