Konu: Şeftali
View Single Post
Eski 10-01-2013, 19:26   #251
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi milne Mesajı Göster

Şeftali karasal iklime dayanıyor dediğiniz gibi geçtiğimiz 2 yıl önce -30 u görmüştü buralar ağaçlar da herhangi bir şey olmamıştı çiçeği de çok geç açtığı için bahar geç donlarına maruz kalmıyor bir kaç kırılan dalı da oldu bende hatta artık bundan sonra meyve seyreltmesi yapacağız

kimi bilenler bölgede çekirdekten yetiştirirsen iyi bir ağaç yetişmesi görürsün dediler çekirdekten 4-5 tane kadar yetiştirdik meyveleri küçücük oldu ondanda sonuca ulaşamadık

şehirdeki fidancılar da durum anlattığım gibi ben bu yazdığınız isimleri sayarken Tokat mı Bursa mı abi diye soruyorlar.

internetten aldım bir kaç sene önce hiç iyi çıkmadı fidan gelişmiyor bile zaten pek tercih ettiğim bir yöntem değil fidanı alırken muhakkak görmem incelemem lazım

velhasıl artık deneyeceğim tek yöntem aşı kaldı konu komşu akrabaların bağında gezip beğendiğim şeftalilerden göz alıp aşılayacağım tutma ihtimali zor olan bir çeşit ama tek çaremiz o kaldı
Sn milne., Çekirdekten meyve yetiştirilmez. Çekirdekten "Çöğür" denilen yabani olur, onun üzerine aşı yapılır. Meyvecilikteki esas budur.

Ayrıca -30 oC a şeftalinin dayanacağını zannetmiyorum. öyle olsa doğuda kayısı yerine şeftali olurdu!!. Kayısı bile çok eksi derecelere dayanamaz, ağaçları çatlar! Örneğin: Malatya da kayısı olur ama Erzincanda dondan zarar görür.

Diğer taraftan Şeftali fidanını gözünüzle görseniz , çeşidini nasıl anlayacaksınız ki? O zaman Meyve fidanını pazarlardan değil güvenilir yerlerden almalısınız. Pazarda ne idüğü belli olmayan fidanlar SATILABİLİR !!. Bu nedenle iyi fidancıları arayın. Ben meyve fidanı konusunda ALARA fidan ı önerebilirim. Tabi bazı devlet fidanlıkları da olabilir.

Fidan alırken de 2 yaşındaki kocaman fidanlar yerine, 1 yaşındaki daha ince fidanları tercih etmenizi öneririm.

geç hale yi bilmiyorum ama, J.H. Hale çeşidi çok eski ve geççi bir çeşittir ve KENDİNE KISIR dır. Yani meyve vermesi için Tozlayıcı çeşit ister.

Kolay gelsin

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön