View Single Post
Eski 10-01-2013, 14:36   #34
suplilumas
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
Sayın murer
Öncelikle Mochellayı üreten iki kişinin varlığını biliyorum ama nasıl ürettiklerini kimse bilmiyor. Onları saymazsak morchellayı her hangi bir yolla doğal ya da kültürü yapılarak üretebilen kimse yok.
Sclerotia'ya gelirsek daha önce de dediğim gibi miselin kendini korumaya almak için dönüşüme girmiş şekli. Aslında sclerotia da bir misel. Bunu gönderdiğiniz şekilde de rahat görebiliyorsunuz. Tartışma gruplarında olay şöyle açıklanıyordu eğer sclerotia üretmeyi becerirseniz o zaman bu mantardan meyve alabilirsiniz. Olay miseli sclerotia aşamasına geçerimekte bitiyor.
Bir gruba göre birincil misel yani spor ve klon yapılmış misellerin tamamı sclerotia dönüşümüne hazır değil. Bir gruba göre ise her tür misel bu dönüşümü eğer uygun koşullar oluşursa yapar der.
Sizin kültürü değil dediğiniz birinci grubun yöntemi. Bu tekniğe göre sclerotia mantardan spor ya da başka bir yolla elde edilmez doğadan meyve veren kaliteli sclerotia kullanılır. Eğer bu yöntem ile başarılı sonuç alırsanız yapmanız gereken sclerotiadan tekrar misel üretip sclerotia üretmek. Miselden misel üretmekle aynı mantık.
Devamlı doğadan toplayıp üretmek zaten imkansız gibi bir şey. Mantarın kendisini toplamak daha kolay ve ucuza mal olur.
Morchellada önemli olan birinci konu her hangi bir yöntemle bir kez dahi olsa meyve alabilmek. Sonra bu yapılan işlemi geliştirmek devamlılığını sağlamak. Ben yaptım çıktı diyeni daha da görmedim. Mantara hobi olarak merak saldığımda morchellanın şeklini dahi bilmiyordum. yani o kadar uzun zamandır kimseyi görmedim.
Benim izlenimlerime göre bu mantarın ışık nem ve ısı ihtiyacı çok hassas o nedenle üretilemiyor. Burada mevsim uygun olduğundan mart ortalarında conica türünü toplamaya başlıyorum. nisan ortaları mayıs başlarına kadar da elatta ve diğer türler takip ediyor. Burada kimse yemedeğinden ve bilmediklerinden pek ilgilenmiyorlar. Evin çevresindeki parkları kuzu göbeği tarlam olarak kullanıyorum. O nedenle incelemem çok kolay oluyor.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön