View Single Post
Eski 10-01-2013, 08:27   #3148
ncp1963
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 Mesajı Göster
Sayın Dadaşım bilgiler için teşekkürler

Bir konuya daha değinmek isterim foruma baktığımızda, genelde ilk sorulan veya verilen bilgiler gübreleme üzerine. Bence ilk düşünülecek sulama olmalı ağacın su ihtiyacını düzenli
karşılayabilmek daha ön planda olmalı. En basidi bir insan susus enfazla 3 gün yaşar yemek yemedense 2 aydan fazla yaşayabilir. insan vücudunun su ihtiyacinı bilir ve ona göre ihtiyacını karşılar fazlasını içmez ağacın öyle bir şansı olmadığı için bu görevde bize düşer. ağacın ihtiyacı kadar su verilmesi tesbitini iyi yaparak fazla su vermeden sulamak gerekir.
En basit bir örnek daha elimizi su dolu bir kovanın içinde uzun süre tuttuğumuzda neler olduğunu hepimiz tahmin edebiliriz. ağacında kökleri uzun süre hava almadan su içinde kalmamalı.
Susus hayat olmayacağı gibi susus ağaçta olmaz.
sulamada dikkatimizden kaçan bir nokta var.. tüm topraklar aynı yapıya sahip değildir, dolayısı ile kumlu bir yapıya sahip toprakla killi yapıya sahip toprak aynı sıklıkta aynı miktarda suyla sulanırsa killi topraktaki fidanı suya boğdurur öldürürüz.

en güzel yöntem bahçede gezerken sık sık fidan köklerine yakın yerleri bir kaç cm eşeleyip yeterli neme sahip olup olmadığını kontrol ederek sulama kararı vermektir..

fidanı susuz bırakıp su stresine sokmadan bu işlemi yapmamız gerekli..mümkünse hergün nem kotrolü yapmalıyız ısı değişimi, rüzgar gibi etkenlerle toprağın nemini hızla kaybedeceğini unutmadan hareket etmeliyiz.

kimi zaman 10 günde bir sulama yaparken kimi zamanda 5 günde bir sulama yapmamız gerekebilir. bu işin standart bir periodu olamaz. diye düşünüyorum bilmem yanılıyormuyum ??

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön