View Single Post
Eski 08-01-2013, 14:58   #180
yalandünya59
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-03-2012
İpsalada Topraksız Tarım Serası,

Sevgili İdris bu konuyu çok iyi biliyor, kendisiyle görüştü diye biliyorum.

2 Dönüm topraksız tarım serası (İpsalada), bu sera tamamı camla kaplı, tam profesyonel,
lityit kömürü ile ısıtılıyor, ve topraksız tarımda domates üretimi yapıyor, ayrıca kendisi bayan bir girişimci.

Bu sene anlam veremedikleri bir şekilde tüm domatesleri kaybetmiş.

Ben Isıtma dedim, ancak ısıtma ile ilgili değil, sebebini şuanda araştırıyorlarmış...

Aslında şahsi fikrim şudur;

Topraklı olsun topraksız olsun ısıtmalı cam seranız bile olsa, daha risksiz daha rantabl olan ürün gamında üretim yapılmalı diye düşünüyorum.
Topraklı veya topraksız üretimde domates inanılmaz derecede riskli bir ürün, ancak ****** hiçbirşey imkansız değildir.

Aslında düşünsenize topraklı bir serada ısıtma yapıyorsunuz ve bu sera 2 dönüm, ısı içeride stabil 15 derece veya 12 derecede tutabiliyorsunuz, özellikle İceberg (atom marul) bayılacaktır bu işe, yüksek sıcaklığı sevmez.
Hani 12 ve 15 dereceleride serada sağlamak pekte zor olmasa kışın belli dönemleri hariç mesela geçen 10 gün içerisinde bizim burada sıcaklık hiç 10 derecenin altına düşmedi.

Bu arada İceberg bizim burada kilo ile satılıyor, perakende kilosu şuan (07/01/2013), 5,20 tl'dir. (Beşlira yirmi kuruş kilosu)
Toptanıda tahmin ediyorum 4 tl felandır.

Topraklı olsun topraksız olsun düşük ısıya ihtiyacı olan ürünler bence basit bir ısıtma sistemi tertibatı ile sürekli yetiştirilebilir, tabi domates hariç.
Ancak ****** başka konularda var, siz ortamı istediğiniz değere set ettiniz, bitkinin gelişmesinde daha pek çok bilinmeyen etkileri bulunan 'Güneş' eksikliği nasıl giderilecek.

Buda güneş ışınlarına yakın ışık şiddeti olan aydınlatma sistemleri ile olabilirmi?

Sevgili dostlar bunların hepsi olabilirde olmayabilirde sonuçta riski minimize ederek, kazandıkça değişik yönlere dönmek araştırma yapmak daha sağlıklı olacaktır kanaatindeyim...

Saygılar...

yalandünya59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön