Sevgili Vetman,
Olgun davranışın ilkönce teşekkürlerimi iletirim, şimdi gelelim fiyat politikası ve çilekle ilgili fikirlerime;
1- Topraksız tarımın erkencilik sağlayacağı kesindir dostum, bunu üzerine basa basa söylüyorum, ancak hangi üründe ne kadar erkencilik sağlayacağı değişkendir, yani domatesde 15 gün ise bu çilekte 1 ay olabilir, kesinlikle katılıyorum.
Topraksız tarımın en büyük faydası 'Turfanda' dediğimiz cinsten ürün çıkarıp satmakki en büyük karda burdadır, tonaj ikinci planda olmalı, ancak tonajada faydası olacağı kanaatindeyim ancak ne kadar olacak onu zaman ve senin paylaşımların gösterecek, benim aslında essas anlatmak istediğim her çilekten 1 kg kesin alırsın diyenlere göre hesap yapmamandır.
Bu işin tonaj kısmı şunlara bağlıdır sevgili dostum:
1-Güneşlenme (ısıl ortam) yani bu sene havalar aralık ayında bol güneşli ise durum farklı, ancak diğer bir yıl aralık ayında eksi değerlerde görülünce durum farklı olacaktır, bu durum birazda kısmet meselesi ilahi güce bağlı yani.
2- Diğer hususlar ise drenajın sağlam çalışmasından tutta, besin formülünün doğruluğuna, kültürel işlemlerin yapılmasına, ve hernekadar zararlı yok densede oluşabilecek zararlılara karşı mücadele diye sayabilirim.
3- Benim kıvırcıkları verdiğim yerel marketin şuanki daha doğrus akşamki 07/01/2013 tarihli (perakende) 6,99 tl kg fiyatıdır, marketin satınalma sorumlusuna sordum istanbul halden 5 tl/kg fiyata almışlar, çilekler fenada değildi hani, ancak alıp yemedim tadına bakmadım.
4- Diğer bir husu sera yani ortam sıcaklığı diyebilirim, çilek özellikle kısa gün çeşitleri -10 derecenin altına geldiğinde ki bu senin orda biraz zor şanslısın, ilk dölü kaybersin ancak bu herşey bitti hiç alamazsın anlamında değildir, atıyorum şiddetli hava şartlarında hedef 1 kg ise, 750 gr alırsın yinede alırsın ama.
5- Seranın ısıtılması ile harcanacak masrafa bu ilk döl değermi sevgili dostum onu bilemem denemek lazım, bence hiç gerek yok 200 gr eksik al ama bu işlerle uğraşma derim, ancak daha öncede sana yazdığım gibi çift kat Pe naylonu kullanabilirsin..
Bence hem topraklıda hem topraksızda çalışan veya bişeyler ekip satan birisi olarak yazıyorum, en büyük avantaj özellikle T ve Merdiven sisteminde kullandığın kanalların zeminde yüksekliğidir, bu çok ciddi bir ısı fazlalılığı demektir, inan çok farkedecektir. Bunu sana test ettirebilirim, saykap kanalların üzerlerine naylon kapatmadıklarının kenarından soğuk bir havada biraz açtır, ancak bunu besin verdikten sonra yap. Elini veya parmağını cocopeatin içerisine sok, inan o muazzam ısı farkını hissedeceksin.
Şimdilik bu kadar, insanların birbirine anlayışla yaklaşması kadar hayatta hiçbirşey güzel olamaz....
Allah yar ve yardımcın olsun sevgili kardeşim....
|