İlkönce sevgili İdris ile başlayalım derim,
Sevgili idris belden aşağı felan vurduğumu nerden çıkardın abi.,
Olayı basitleştirmeyin diyorum, anlatamadım herhalde yahu.
Nedemek istiyorsun anlamıyorum seni Allah aşkına ****** Kudret Tezel'in serası yok ben bilmiyormuyum sanıyorsun,
Sevgili Halil Ağabey çok güzel cevap vermiş 20 dönüm yaparsan gir topraksıza yapmazsan niye gireceksin diyorum bende onu irdeleyelim.
1-Nerdeymiş o T sistemin babasını burda öğrenenler çıksınlarda 2 satır yazsınlar,görüşelim derim, öyle bilgisayar başında oturup tarım yapıyorum deme insanlara gel seralarda çalış,üret,çıkar,topla,sat bakalım anlarsın ne demek istediğimi.
Bu forumda Adanada 25 yıldır seracılık yapan bir arkadaş yazıyordu bir ara (topraklı) tarımda, topraksız tarımda üretilen salatalık ile topraklı tarımda üretilenle ticari rekabet yapılamaz demişti.
Sen 1000 kök topraksız salatalık için harcayacaksın 700-800 tl gübre, adam topraklıda 2 çuval tavuk gübresi ile 40 tl ile işi bitiriyor salatalıklar deyim yerindeyse kuduruyor.
Topraksız tarımın en büyük farkı 1 hafta erkencilik veya biraz fazla sağlayacağı kesin buna katılıyorum, lezzet konusuna gelince bu besin formülünle ve sulama sıklığınla ilgili olabilir, benim topraksızda yetiştirdiğim salatalıklara bütün mahalle yedi hayret etti, hatta terasta yetiştirdiklerimden yiyen manavdan aldıkları salatalağı beğenmedi.
Ancak çilekler için Kudret Tezel' hocamdan aldığım besin ile besledim, ancak topraklıda çiftlik gübresinde yetiştirilen çileklerin lezzetinin yakınından bile geçmedi.
Umarım bunları okursa sevgili 'çilekçi' buna engüzel cevabı verecektir.
İdris allah aşkına öyle bir yazıyorsunki okuyanda senin 10 tane çilek seran varmışta malın kralını yetiştiriyormuşsun gibi sanacak.
Malç naylonu siyahtır altından ot felan gelmez, ben denedim topraktada denedim, topraksızdada sen denedinmi?
Kıvırcık ve çilek diyorsun evet kıvırcık ve çilek azbir besinle daha doğrusu salatalık-domatese göre az bir besinle yetişebilir, ancak maliyet hesabı yapmak lazım, manisadaki çilekçilerle topraklıda yapanlarla ticari rekabet yapılabilirmi bilmem, adamlar gerçekten topraklıda on numara ihracatlık mal çıkarıyorlar, lezzet,aroma,dayanıklılık hat safhada zaten. oğuz alper çıksada cevap verse bunada.
O zaman şöyle diyelim topraksız tarım yapacak arkadaşlar besin maliyeti en düşük olan kıvırcık, çilek ile başlasınlar.
Salatalık-domates-iceberg ile başlamasınlar aman dikkat, ha böyle yazarsan anlarım seni, o zaman daha düzgün yazmış olursun.
Evet belirttiğin gibi yani senin daha yapmaya cesaret edemediğin gibi sera bekçisi alarak başladım, çünkü teknik bir konu olduğunu ilk baştan anlamıştım. öyle elde olacak işler değil bunlar, olsada nasıl olur bilemem.
toprak yorgunluğuna gelince, merak etme ben 1 seraya tam 1 ton leonardit attım, yorgunluğu kontrol edebilirsen, üretim devam eder, toprakta öyle birkaç senede bişey olmaz merak etme,Adanadaki arkadaş bunada en güzel cevabı verecektir.
Sevgili idris burada yazarken sapla samanı birbirine karıştırmadan yazalım lütfen...
Saygılar
|