Merhaba Değerli Dostlar.
Sayın Kudret Hocamız iki gündür misafirimiz. Besin eriğimizi hazırladılar ve sera bekçimize yerleştirerek kullanıma sundular. kendilerine çok teşekkür ediyoruz. keşke birkaç gün daha misafir edebilsek çünkü öğreneceğimiz çok şey var kendilerinden. yapamayı düşündüğümüz ticari seranın ısıtılmasıyla ilgili pratik bir çözüm önerdiler ki kırk yıl düşünsem belki aklıma gelmezdi. seramızı ısıtmak bize bedavaya gelecek. Kıymetli hocam vermiş olduğunuz bu fikir için ayrıca teşekkürler...
Sayın yalandünya. seramızdaki T sehbaların uzunluğunu 21 metre olarak yaptık, baş kısımdan 2 metre boşluk bıraktık ki daha rahat hareket edelim diye ama 1 metre boşluk yeterliymiş aslında. sehbalar arası mesafeleri de 1 metre yaptık ama 70-80 cm. yeterliymiş. serayı tam randımanlı kullanalım düşüncesiyle hareket etmiş olsaydık 22 metre sehba uzunluğu 8 sıra da sehba yapılabilirmiş. (şuan 6 sıra sehbamız mevcut- orta kısımda 2 m. boş alan var, oraya da ucuz ama verimli olabileceğini düşündüğüm bir sistem kuruyorum) şuan 5.500 adet fide diktik ama bu sistemi de yaptığımızda toplam 7.000 civarı fide dikmiş olacağız. normalde T sisteminde 1 dönüme 22.000 adet fide dikilebilmekte. dikey sosis kültüründe ise 1 metrekareye 126 adet çilek fidesi dikilebilmekte toplamda 1 dönüme 126.000 adet çilek fidesi dikilebilmekte (kaynak A. Sevgican- E.Ü.) ama verimle ve drenajla ilgili problem olabileceği endişesi nedeniyle seramızda sadece 3-4 adet dikey sosis kültürü deneyeceğiz.
Sayın yalandünya. sulamaya dün besin eriğiyle devam ettik. çilek yetiştiren 2 arkadaşımız 1 ay sadece su verilmesi gerektiğini söyledi ama biz bunun yanlış olduğunu ama yine de bu konuda uzman arkadaşların bilgisine ihtiyacımız olduğunu söylemiştik (95. mesaj) ama biz yine de 3. gün köklendirici gübre uygulaması yaptık.
çileği topraksız tarımda yapmak istememizin en önemli nedenlerinden biri aralık-ocak gibi çilek toplamaya başlama ve şubat- mart -nisan gibi fazla meyvenin olmadığı bir zamanda çileği daha yüksek fiyata satabilme düşüncesidir (biz işin acemisi olduğumuz için kasımda yapmamız gereken dikimi aralığın son haftasında yapabildik) bizim bölgemizde topraklıda çilek haziran temmuzda çıkar ve 1 ay içinde hasat biter.biz topraklı hasadı başlamadan önce seramızdaki çileği bitirme düşüncesiyle yola çıktık. topraksız tarımız bu avantajını göz ardı etmemeliyiz düşüncesindeyim. Sayın kudret hocam amatör aç gözlü olur der. ben kendimi zor tutuyorum ama heralde T sehbaların altına PVC borularda NFT sisteminde kıvırcık dikecek gibiyim. hesabını yaptım 1200 adet kıvırcık dikilebiliyor. eğer bunu yaparsak kimse topraklı mı avantajlı topraksız mı diye sormaz, bir taşla iki kuş vurma misali
Kıymetli dostlar kahkaha atmak(pirzola yemek) varken niçin tartışıyoruz ki. fikirlerimizi niçin daha kibar ifadelerle ortaya koymuyoruz. Allah cümlemizin yüzünden gülümsemeyi eksik etmesin... selamlar... saygılar...