View Single Post
Eski 05-01-2013, 20:25   #40
idris şenol
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
sevgili yalandünya topraksız tarıma başlamadan önce solcan gübrersi ile çalışamalırım hatta yüzlerce solcanım oldu,
belki aramızda solcanların veya organik yetiştiriciliğin ne eksisini gördünüz diye bana serzenişte bulunalar olacak

çocukluğmdan beri araştırma ve deneyleri seven bir yapım var ,Topraklı tarımda toprağı- nızın içeriği ne ise bitki öyle gelişyor kısaca toprak bitkiye hükmediyor
toprkasız tarımda sizin bilginizle bitki paralel yetişyor

1.Topraksız tarımda İceberg (atom) marul yetiştirme araştırmasını ünversitede okuyan bir arkadaşımız tez olarak yapmış fakat ülkemizde bu konu topraksız tarımın daha yeni olmasından kaynaklanan seveplerden olduğna inanıyorum

sevgili arkadaşlar geçen yıl xxxxx falanca tarımsal araştırma ensütüsü ve xxxx tanınmış bir prof hocayı ziyarete gittim yaptığım çalışmaları hayranlıkla dinledi ve araştırmalarımın sonucunu bildirmemi istedi çıkarken seraların içersindeki otları görseniz kapıyı sarmış
bu tanınmış hoca ensütü adına yazılan yazılar meğer nerdeyse çoğu çevirme imiş yağni kısacası başka ülkekelrin araştırmalarını çevirip kendi imzasını atyorlar demicem siz nederseniz bilmiyorum bende bu konuyu kapatıp devem edelim diyorum!!!

1..topraksız tarımda birim alana dikilen örnek çilek fidesi normale göre 2,5 kat fazla
12cm ile 30 cm ciddi fark vark kök başına 600 gr hesaplarsanız
2. malçlama ve aralara naylondan bahsetmişiniz,malçlama zaten her iki sistemde var toprakta malçlamada hele açıkta yapılan çileklerde çilekle delice ,karaçimen yarışa gireyor
sırf yabani otlar yüzünden çileklerimi kaybettiğimi üzülerek belirteyim
malçlama yapsanızda yinede mücadele ciddi olmaz ise ürün kaybınız mücadelinile orantılı
sorarım size zamnınız varmı İ?

3.solarsizyon yağni topraktaki zararlılar mücadele mahakak var ama zor ve pahalı nihayetinde kimyasal
siz yaprağa atılan kimyasala karşısınız toprakla bu kat kat kimyasal artışı demek
topraksız tarımda kullanılan gübre maliyetini üretilen kıvırcık ve kulanılan gübre maliyetini
size rakamsal olarak göndericem biraz bana zaman verin

4..organik veya kimyasal ilaç kullanmanız sizin tercihiniz ROA gibi,nemazel gibi
kimyasal ilaçları belli deyerlerde olma kaydıyla Avrupa, rusya hatta dünya kabul ediyor hem ilaç etkileri 1 gün ile 30 gün arası
artık kimyasal gübreler korkunç tüh kaka olmaktan ziyade bilinçli kullanım önemli olduğna inamaya başlanıldı
geçtğimiz yıllarda rusyadan dönen meyvelerde çekirdeye kadar kimyasal rastanmış daha nedeylim

5 sevgili dostum tarım zor zanaat hele ülkemizde dahada zor kırılma noktaları çok
,bağzen basit gördüğnüz bir konu sizin ilerde kabusunuz olacak
a..zamnında yabani ot mücadelesi
b..külleme,kırmızı örümcek(üç günde fasulyelerim çöktü)
c..süne (buğdayın kalitesini düşürde)
zamnında olmayan hasat tüm emekleriniz bitirir
bir arkadaşım tarım sitresli iş demişti başlarken gülmüştüm )haklıymış)

5 hasat deyip geçmeyelim formda soğan üzerine yazan bir arkadaşımız yetiştirdiği soğanların parasını hasat yapan işçilere denk geldiğini yazmıştı)
hasat nekadar seri ve kolay olursa zamandan ve işçilik artı tasarruf(belkide gübre ve ilaç parsının bir kısmı burdan çıkar

ters T sistemini basite almayın çilek için idaal sistemler arasında kendini ispatlamış bir sistem

6. sn Kudret hocayla ilk görüşmemizde ,,,abi biraz toprakta kullansak nasıl olur soruma
idris sen kendine güvenmiyormusun dedi)bende evet hocam güvenmiyorum dedim
şimdi güveniyorum hocam)saygılarımla

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön