View Single Post
Eski 04-01-2013, 22:28   #3105
ncp1963
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nogaifatih Mesajı Göster
sayin ncp63,

bana en yakin bolge olarak sizsiniz. ben Ankara Sereflikochisardan.
bizler tavsiyeler dogrultusunda turlerimizi fernor ve fernette olarak belirledik fakat bu turlerin anavatani olan Fransa'nin izeron ve Grenoble bolgelerini inceledigimde iklimin bizim icanadolu karasal iklimiyle uzaktan yakindan hic benzerligi olmadigini farkettim. Google earth'dan Izeron veya Grenoble olarak girip sokak seviyesinde tum ceviz bahcelerini tek tek agac olarak izleyebiliyorsunuz, ve agaclarin kabuklarina kadar nemden yosun tuttugunu gorursunuz. bukadar yogun bagil nem ortaminda gelistirilen fernor, fernette ve franquette gibi turlerin bizim icanadolu kurakligina adaptasyonu nasil olacak merak ediyorum dogrusu. birde siz inceler ve degerlendirirmisiniz.

selamlar sayın nogaifatih

bildiğim kadarı ile bordo tarafında inra enlemlerine bakın bizden daha kuzeyde olduğunu göreceksiniz

Varietes Noix


google earth la o kadar net görmek pek mümkün değil diye biliyorum


cevizle ilgili yerli ve yabancı tüm kaynaklar karasal iklime en uygun tür olarak belirtiyorlar

bizdede ceviz fidanı yetişen yerler deniz dibinde araştırma enstütümüz bile yalovada ama ceviz soğuklama ihtiyacının karşılana bildiği her yöremizde yetişiyor

fark ne oluyor???

karasal iklime sahip nispeten daha serin yerlerde daha az nispi neme sahip yerlerde daha az kimyasal kullanıyoruz ama nemsiz havada güneş daha etkili olarak geldiği için güneş yanıklığına karşı koruma yapmak zorunluğumuz doğa biliyor..

daha kıyı bölgelerimizde nem çoğalıyor hastalıklara ortam daha uygun oluyor daha fazla kimyasal mücadele yapılmak zorunluluğu doğuyor.

tüm bunlara rağmen soğuklama ihtiyacının karışılana bildiği kıyıya yakın yerlerde vegetasyon süreleri daha uzun olduğu için ağaçlar daha hızlı gelişiyor daha fazla verim verebiliyor ( iç kesimlerle kıyaslarsak)

ama şunuda asla unutmamak gerekli iç kesimlerde daha az olan verim meyvada daha fazla yağ oranı ile karşımıza çıkıyor buda cevizde lezzet olarak bize dönüyor

soğuk deniz balığı ile ılık deniz balığı arasındaki fark gibi, soğuk deniz balığında omega3 yağı akdeniz balıklarının neredeyse 4 katı


Düzenleyen ncp1963 : 04-01-2013 saat 23:00
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön