Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk
bir sayıyı buna ayırmak değil, her sayıda delilik öykülerinin ve kişisel hikayelerin yer aldığı bir bölüm yaratmak...
hem de stoklu gitmiş oluruz
espri olarak söylediğiniz parayla satma kısmı ise, sağlam bir taştı, anlaşılmıştı zaten.
tereddütlerinizde çok haklısınız. herkes bir heves başlar ama sonra devamı gelmez. sahiplenmez.
derim ki; görev atayalım, şu bölümün editörü bu kişidir, bölüm sorumlusu budur diye. belki bir nebze...
|
Bunlara katılıyorum, teşekkürler sevgili ilksenozturk.
Agaclar.net kurulduğundan bu yana hem bahçelerde hem hafızalarda bitki çeşidi inanılmaz arttı. Dün arkadaşıma hoya kerri gösterdim siteden, bu nasıl bir yapraktır diye kelimenin tam anlamıyla dibi düştü.

Delilik öykülerini siteden almayalım da öyküsü olanlar için ilan yapalım mesela sevgili ilksenozturk'e göndersinler sitede yayınlanmayan bir öykü olsun. Böylece site kendini tekrar etmez ama onunla paralel olur. Ya da ayın delisi seçilebilir. Deli dolu oldu bu cümleler, neyse...
Eski sayıların hepsini okuyamadım, içlerinde yeniden anlatılması iyi olacak veya güncellenmesi gereken birşeyler var mıdır gözden geçirmek isterdim. Ama önerilerimi aşağıda sıralıyorum:
- Derginin bir Hoya sayısı var ama o zamandan bu yana oldukça güzel koleksiyonlar oluştu, onlarla görüşebiliriz.
- Orkide bakımı hala havada asılı. orkide heveslileri sayfasına baktığınızda fark edilir, hep aynı sorular defalarca soruluyor. Bir keiki konusu var ki oooff off. Hepsini bir toplasak, bir de her ay tanıtım yapsak hangisine nasıl bakılıyormuş.
-Sebze bölümü mutlaka olmalı. İlk defa bu tohum paylaşım etkinliğinde gördüğüm tabirler var, "deşti" tabiri mesela. her domates aynı şekilde mi aynı şartlarda mı yetiştiriliyor? Belki basit konular bunlar ama inanın gerçekten bilmeyen kişiler var.
-Sebze olur da meyve olmaz mı?

"Bordo bulamacı ne zaman yapılıyordu? Bordo bulamacı ne ki?" mesela dedim.
- Bitkiler olur da hayvanlar olmaz mı? Üyelerin sahiplendiği, büyüttüğü, baktığı , hayvanlara da yer verilse, onların da hikayeleri vardır.
- Her ay çok kullanılan iki çiçek ıcığına cıcığına kadar incelense mesela. sardunya konusu kaç sayfaya ulaşmıştı en son? Bu kadar yaygın, bu kadar çok fotoğraf var, rengarenk, herkes bakabilir ama yine de kışın napıcaz diye soruyoruz birbirimize.
- Üyelerin kendini tanıttığı bölüm kısıtlı kalıyor bence. Bir de bir süre sonra üyeleğini sonlandırmak istediğinde o kişiye bir daha ulaşılamaz. Dergide o kişi ile ilgili bölümde havada kalır, diye düşünüyorum. Onun yerine uzak bahçelerin yakın işbirliği gibi daha çok kişi ile yapılan çalışmalara yer verilse. ya da tohum takas gibi bir tecrübe var, ona yer verilse?Bu konuda da şöyle bir yorumum var, daha önceki sayılarda tohum toplama ve saklama konusu anlatılmıştı , şimdi kontrol edemedim, doğru mu hatırlıyorum diye ama burda okumuştum sanırım, ama tohum takasa katılanların soru cevaplarına baktığınızda hala tohumlar ne zaman alınır bilmediğimi görüyoruz. Bir de tohum takas etkinliği ekim-aralık gibi yapıldı ama bazı bitkiler çok daha önce tohum veriyorsa onca zaman nasıl saklamak lazım, daha da önemlisi bunu her ay hatırlatmak lazım diye düşünüyorum. yani konuyu işledik bitti, dersek eksik kalabiliriz.
- Gezme - görme konusuna da yer ayrılsa? Kış dahil olmak üzere her mevsim her ay gidilesi yerler var, üyeler de geziyor. Sitede anlatılmamış veya eksik kalmış gezi notlarına yer verilebilir.
- El emeği yapılan çalışmalara örnekler verilebilir. Çini gibi işlerle uğraşanlar var. Onlardan yardım istesek?
- Konu bitki olunca işin ucu mutlaka yeme içmeye varıyor. Sitede yayınlanmamış tarifi olanlar varsa yer verilebilir dergide. Yine bu sitede gördüğüm korogaki diye bişey var. Biraz konuyu derine indirsek mutlaka yeni birşeyler buluruz.
- Bunların dışında bir de her sayfaya ipuçları, okuyucunun dikkatinin dergide kalmasını sağlayacak tek cümlelik uyarılar, önlemler vs serpiştirmek gibi bir önerim var.
- Derginin daha önce yayınlanan dizaynı ile ilgili şöyle bir yorumum var; Kullanılan yazı tarzı bilgisayar çözünürlüğüne göre bazen bozulabiliyor. Biraz deneme yanılma yapıp yazı karakterini değiştirebilir miyiz? ya da ekrana gelen default görüntü ayarı ile ilgili birşey yapılabilir. Şöyle ki sayfanın tamamına bir anda bakmak istediğimde yazıların okunurluğu etkileniyor. Yazıları büyütmek için x2 yapınca da safya ekrana sığmıyor. Sayfa ayarını ben yapıyorum sonuçta, ekranımla ilgili de birşey olabilir ama sonuçta ben bunu yaşadım.
- Her konuya en fazla ayırılacak sayfa sayısı belirlemek gibi birşey yapılırsa, sayfala doldurma sıkıntısı yaşanmayabilir. Bir de en fazla atıyorum 60 sayfalık bir dergi olsun. ev bahçe dergisi de reklamlar olmasa en fazla o kadar olurdu diye düşünüyorum.
- Son önerim ise dergi yapısı ile ilgili. Bilgisayar ortamında yayınlanack bir dergi için sayfa etiketleri oluşturarak yönlendirmeler yapılması herkesin ilgi alanına hitap eden bölümü bulmasına yardımcı olabilir mi? Yukarıda sıraladığım her bölüm için hani büro klasörlerinde kullanılan ayraçlar vardır, ona benzer bir şeyler kullanılabilir mi? Bu tamamen işin teknik kısmı ve detay bilmiyorum ama belki bölüm ayrımlar, okuyucuların zaman kullanımlarını verimli hale getirir.
Yazı yazmaya geldi sıra.

Bir kaç tane oluşturmadan önce buraya dönüp daha fazla bıdı bıdı yapmamak gibi bir niyetim var.
Saygılarımla
Ekleme: Aman Allahım, nasıl unuturum kaktüs ve sukulentleri. Mutlaka ama mutlaka yer ayırmak lazım. Her ay bir kaktüs bir sukulent.