Tüm takipçilere iyi seneler,
20 gün önce;- hasbelkader bulunduğum İstanbul'daki Çiçek fuar'ından bir Çin Karaağacı (Ulmus parvifolia-chienes Elm) satın aldım.(yani netteki araştırmalarım sonucu bu ağaç olduğu sonucuna vardım)
yaklaşık 50 cm boyunda gayet sağlıklı ve yine internetten araştırdığım kadarı ile 10-15 yaş aralığında. (80 TL ödedim)
Bitkiler ile ilişkim-tecrübem MASTER SEVİYE sinde ÇOK İYİ...!! , 2 sene facebook'ta farmville'de bahçe baktım

ama şimdi biraz yardıma ihtiyacım var
20 gündür bu ağacı öldürmemek için internet'te devamlı okuyorum...bayağı birşey öğrendim...mesela NPK

.ama halen yanlış bir başlangıç yapmamak için deneyimli arkadaşların yardımına ihtiyacım var.
AĞACIMIN SON DURUMU ;
---- Ağacımı aldığımda uzun bir süre budanmamıştı..ama çok sağlıklı YAPRAK TOPAĞI idi ve tüm dalları kafasına göre takılıyordu...yani bir sitil'i yoktu.....küçük dalları evde bulduğum bir makas ile şekle soktum...şimdi bonsai'ye benzedi .... ev ahalisidende bu arada bayağı bir tepki aldım- --- ağaç kele döndü diye.!!...ama >>> --- kardeşim bonsai nedir.??? ağaç budama sanatı ...DEĞİLMİ ..??.? <<< diyerek bu suçlamaları böylece savuşturdum.

sonra öğrendiğim kadarı ile makasları budamadan önce dezenfekte etmek gerekiyormuş--->>> daha sonra bahause'tan aldığım makasları , ıslak steril mendiller ile sildim ama bundan öncede bayağıda budama yaptım yani...... bu steril konusu gerçekten bu kadar önemlimi.???
--- Ağacımın bulunduğu saksı...bonsai sitili tepsi ; yükseliği 10 cm - uzunluğu 30 cm -genişlik 20 cm kadar ...altında 2 ADET delik var (1 cm çapından biraz geniş) --->> sanki bu delikler bana olması gerekenden biraz küçük gibi geldi...!!! acaba bu delikleri genişletmelimiyim.???? internette araştırdığım bonsai saksılarının genelde delikleri 4 ADET ve delikler bu saksıdaki deliklerden daha geniş..! mevcut bu saksı ile su tahliyesi düzgün olurmu.??? kökleri çürütmek istemiyorum.!!
--- Ayrıca benim saksımın içindeki toprak pek BONSAİ toprak karışımına uymuyor ..... genelde internette tavsiye edilen karışım -->> saksı'nın altına 1 cm dere çakılı- onun üstüne 0.5 cm dere kumu - geri kalanın yarısı torf ve normal organik toprak vsvsv gibi...deniyor... ama benim karışım tamamı organik toprak... SANKİ...!!! ( saksının dibine cubuk ile sondaj yaptım tamamı organik anladığım kadarı ile ... çakıl falanda yok )
--- Yanlız ağacın keyfi yerinde gibi görünüyor....eve geldikten 3-5 gün sonra hafif bir sulama yaptım..... 1 hafta sonra toprağın üstü kurumak üzere iken tahliye deliklerinden su gelene kadar tekrar suladım....Bu son sulamam nerdeyse toprağı 10 gündür nemli tuttu... bahause'tan 19 TL'ye toprak nem-ph ölçer aldım....SAKSI DİBİ ;--->> şu anda göstergenin yeşil kısmında -kırmızı kısmına geçerken yine sulamayı planlıyorum ( yani tüm sulamamı saksı dibine göre planlıyacağım...çünkü dipte anladığım kadarı ile ...suyu kolay tahliye edecek...çakıl felan yok..toprak suyu tutuyor....yani sulamam : köklerdeki nem durumuna göre olacak) aslında bu benimde işime geliyor....çünkü ilerde hergün ağacı sulama şansım olmayabilir..özellikle yaz aylarında.! yani sulamamı köklere -saksı dibine göre yapacağım..
---- Bu Çin karaağacı'nın ideal PH değeri nedir.??? bu ağaç asidik toprağımı sever .?? .neyi sever..??? internetten araştırdığım kadarı ile 6,5 PH ideal deniyor....benimkide 7 PH gibi gidiyor...! Ayıca okuduğum 1-2 sayfada PH değerini denglemek için sirkeli su ile sulamadan bahsediliyor.. bu uygulama nedir ..nasıldır..?? PH nedir..??
---- Bonsai'min etrafında eve geldiğinden beri 1-2 tane tatarcık dolaşıyor...genelde siprey ile nemlendirirken göze çarpıyor...uçuşmaya başlıyorlar çevrede.. bunların ağaca zararı olurmu...?? olur ise şheltoks **** REID ile icaplarına bakıimmi??
--- Ağacım ; - 20 gün oldu evime geleli...küçük daları budandı...bu arada tüm ana dallarında....elim ile yaptığım kontrolde göz ile fark edilemeyecek şekillendirme tellerini buldum....TÜMÜ dal içine gömülmüş...!!! paslanıp gövde-dal içene gömüldükleri için fark edilmesi göz ile imkansız... sanki dalın bir parçası gibiydiler -aynı renkte...! hepsini küçük pense ile kestim(tabii birilerinin kulaklarını çınlatarak) fakat dallarda hafif iz var ...umarım ileride bu boğumlar.....dallarda problem çıkarmaz.!
---- Ağaç : 20.gün oldu ailemize katılalı. ; budamadan sonra.....dallar üzerinde en az 30-40 filizlenme var ama.. biraz yaprakta döktü.....(internette okuduklarıma göre bu yaprak dökme.....aşırı sulama sebebi ile değil ->> yeni filizlenmelerden- yer değiştirme sebeplerinden dolayıda olabilirmiş.!!...o yüzden sulama için 1-2 gün daha bekleyeceğim.
--- Ağacımı satın alırken ; en son ne zaman sulandığını - en son ne zaman gübrelendiğini sormadım ******.... o yüzden aldığım tarihten (kış ayı olduğu için) gübreleme yapmak için 30 gün daha bekleyeceğim.
--- Ağacımı MAYIS sonuna kadar evimin içinde tutmayı planlıyorum ; Çin karaağacı'nın -7 santigrat dereceye kadar dadayandığını......ideal ev içi sıcaklığının (tropik bitki oldu için) 24 C olduğunu öğrendim... YALNIZ evimde ağacımı yerleştirdiğim yer tavsiye edilen güney cephe olmasına rağmen kışın hiç gün ışığı almıyor .....hatta kışın bulunduğu yer ....karanlığa yakında diyebiliriz.......bu yüzden ...ağacın etrafına ...onun bulundu yerden... biraz altına yerleştirdiğim 2 spot ışığını beyaz boyalı duvara -- aşağıdan-yukarı vererek yapmaktayım.... (bu yüzden yapraklar biraz ters döndü gibi ama)--->>> florasan ışık **** büyüme ışıkları dedikleri LET ışıklar arasında, benim mevcut durumumun arasında çok dez avantaj varmı.??? (YUKARIDAN IŞIKLANDIRMA???)
-- Ağacımı günde 2 kez su ile nemlendirmek için spreyliyorum....altınada nemlendirme tepsisi koydum..... genelde evimin NEM değeri % 45 lerde.....bu ağaç için ideal nem değeri nedir....????. ...fıs fıs ile günde 2 kere yaptığım nemlendirmede yaprakların üstünde kireçlenme olabileceği ama ...çiçekçilerde satılan çiçek parlatıcalır ile bu durumun çözülebileceği yazıyor...sizin fikriniz nedir.??
--- NPK ---->> azot-fosfor-potasyum meselesi.... !!
(N) ; - azot yaprak ve dalların güçlenmesi için... benim ağacım çin kara ağacı ...yani ev içinde ...dışarı çıkarmazsan 12 ay yapraklı kalıyor.... o yüzden azot önemli...... yani kışın ayda 1 kere....bahar ayında-yaz sonuna kadar haftada 1-2 kere kullanmalıyım......DEĞERİ ; yazın haftada 10-vs-vs (N-P-K) kışın ayda 5-vs-vs (N-P-K)yarısı gibi. DOĞRUMU.??
--- (N-P-K)'nın P'si fosfor....KÖK gelişimi-ağacın direnci için.... HER ZAMAN GEREKLİ YAZ KIŞ....(kış aylarında ayda 1- yazın haftada 1 gibi) ?????? doğrumu.???
---(N-P-K) nın K'sı yani potasyum...( ağaçtaki çiçek ve meyve gelişimi için)......benim ağacım yapraklı meyvesiz ve çiçeksiz--->> çin kara ağacı.....!!! benim potasyuma hiçbir zaman ihtiyacım yok yani...!!...YANLIŞMI DÜŞÜNÜYORUM...??? npk'nın K 'sı her zaman SIFIR olsada olur ....yanlışmı düşünüyorum.???
--- Birde benim merak ettiğim bu NPK değerleri su tahliyesi kolay olan (dere çakılı-dere kumu vsvs oluşan saksılardaki bonsai 'ler içinmi acaba.??? çünkü benim ağacım normal toprakta. ve drenajı pek iyi değil.... ve gördüğüm kadarı ile çokta mutlu......acaba bu değerler......bu kimyasal NPK'yı ; bünyesinden kolay tahliye eden toprak karışımları içinmi geçerli.???
--- İstanbul'da yaşıyorum....... bu şehirde bana yardımcı olacak bildiğiniz bir grup varmı..??
Daha sorularım çok ..... herkese iyi yıllar ...