View Single Post
Eski 03-01-2013, 08:32   #6
ankafar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 166
İyi günler,

Platform modelleri 7*2 den 14 bir ünite olarak dizayn edildi. Işığın foton hesabı üzerinden en alt sıranın sorunsuz fotosentez yapabileceği oran olarak birde en fazla ünitenin dönüme sığdırılması açısından. Normal çilekte uygulanan aralıktan biraz fazla aralık var daha geniş bu sayede marul gibi ürünlere geçiş yapabiliriz istersek.

Proje 2010 senesinde Tübitak destekli olarak yola çıktı şu an gördüğünüz sera ankara mamak çöplüğünde yer alan kısmı. Toplamda 6 kilometre civarında pvc boru var. Herhangi bir destek maddesi kullanılmıyor işin asıl yenilik kısmıda orada zaten. Ne hidroton bardağı ne de boruların içerisinde bir mat/destek. Birde dizayn (suyun geri dünüşleri vs genel sistemlerden farklı işçi giderini düşürmek için)

Elimden geldiğince sorulara cevap vermeye çalışayım (çok özür dileyerek bazı sorulara çok açık cevap veremeyeceğim kusura bakmayın)

Akan su kültüründe A yahut Z sistemi boru uzunluğuna bağlı olarak alt katlarda mineral alımını azaltır bu da alt katta yer alan bitkilerde gelişim bozukluğuna neden olur. Bizim sistem daha çok düz ranza modellemesi. Burada cidden dikkat edilmesi gerekn husus mineral alımının azalmayacağı şekilde kısa aynı zamanda maliyeti düşürecek kadar uzun borularla çalışmak. Eğer 20 metrelik boru kullanıyorsanız örneğin suyu verdiğiniz yerle aldığınız bölge arasında sıkıntı yaşarsınız.

1-) Kanalları taşıyan ayaklar yukarıdan gelen beyaz ayaklarmı? Yerden yükselen metalik ayaklar mı?
Beyaz ayaklar değil onlar biz serayı kurarken oradaydı çıkartması sorun olacağı için dizayn ona göre yapıldı kanallar üstten bağlandı. Marul serasının içerisinde metal ayaklar kullanılıyor. Dikkat ediniz metal paslanma yapabiliyor uzun vadede biraz sıkıntılı. Bunu aşmak adına bir sonra kuracağımız sisteme plastik benzeri kaplama ayak kestiriyoruz bu şekilde hem montelemesi daha kolay olacak hem de paslanma sorunu ve taşıma sorunu azalacak.

2-) EC yi nerden veriyorsunuz?
EC ve pH ayarı için görülmeyen kısımda bir kaç tonluk bir tank mevcut buraya kendi yaptığımız bir dozajlama ünitesini bağladık açıkçası piyasada yer alan markaların dozajlama ürünleri çok pahalı. Eğer 10 dönüm gibi bir üretim yapmıyorsanız maliyeti çok yükseltiyor. Biz yaklaşık 6 da bir fiyatına hallettik inşaat sektöründe kullanılan bir üründen devşirme şekilde gayet de başarılı durumda şu an.

3-) Drenaj nasıl yapılıyor?
Kapalı sistem akan su kültürü kullanıyoruz verilen su pompayla boruya gidiyor buradan sonra yer çekimi ile ana tanka geri dönüyor (burada geri gelen suyun EC ve pH değerleri ölçülüyor. Su kullanımımız bu sayede çok çok az açıkçası çünkü borularda tamamen kapalı olduğundan buharlaşma dahi pek yok.

4-) Birde platformların tasarımlarının, daha açık görüleceği açıdan (Muhtemelen ön cepheden), fotoğraflar mısınız?
Eğer ismimi internetten aratırsanız daha çok fotoğrafa erişebilirsiniz. Ancak şunu unutmamak gerekir 2009 yılında ilk başlangıçtan bu yana sistem üzerinde çok değişiklik oldu zira bu bir Ar-Ge projesi. Zaten eminim tarımla ilgilenen herkes belirli deneme yanılmalara maruz kalmıştır.

Üretimle alakalı bir kaç küçük not vereyim bize gelen kişilerin en çok sorduğu sorular bunlar,
Cocopeatde çilek üretiminde tat sıkıntısı var genel anlamda birde işçilik çok daha ağır çünkü bizim sistemimizi tekrar hazır hale getirmek kısa sürüyor cocpeat/perlit ise sürekli değiştirme gerektiren işlemler uzun vadede fiyat açısından sıkıntılı.

Çilek yaklaşık 8 ay süren bir üretim kapasitesinde (türe göre değişir tabi) kişisel görüşüm pazar bulunabildiği takdirde marul türevleri daha avantajlı zira 2 ay dersek marul üretimine sera yaz döneminde 2 ay kapalı kalsa 5 ürün alınabilinir bu da bir dönümde yıllık 150.000 marul eder. Ve hastalık vs tarzında uzun vade tutmalarda yaşanabilecek sorunların önüne geçer.

Umarım yardımcı olablmişimdir.

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön