Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serpent
Sayın Muhsin Hanif,
Öncelikle temel mantık kuralını hatırlatayım: Bir şeyin yokluğu değil varlığı gösterilebilir. GDO’nun olumsuz olmadığına dair delil istiyorsunuz. Buyurun daha önce de yazılmıştı.
Biosafety research conclusions: Genetically modified Bt maize is safe - News - gmo-safety.eu
Bu araştırmaların zararı yoktan ziyade bir zararı var mı şeklinde yürütüldüğünü vurgulamam gerekiyor.
Bu konuya yazılmış mesajları ve farklı görüşleri okuyup anlamadan mesaj yazmaya giriştiğiniz anlaşılıyor. Bu nedenle yazdıklarınıza karşı tek tek cevap yazmayacağım.
Ancak Milliyet gazetesindeki haberle ilgili olarak kendi bilim çevrelerinde çalışmanın bilimsel prosedürlere uygun yapılmadığına dair şiddetli eleştrilere maruz kalmış bir makalenin mal bulmuş Mağribi gibi tekrar tekrar sunulması da artık sıkıntı vermeye başladı.
GDO karşıtları bana yine çok kızacak ama ne yapayım...
Bu arada, “buna da delil değil akıl yeterli” lafınıza karşın şunu söyleyeyim: Bir tartışmada söyleyecek bir gerekçe bulamayanların üste çıkmak için kullandığı aşağılamacı bir söylem olmuş sizinki.
Sizlere GDO’suz günler dilerim.
|
Sayın Serpent,
Haklısınız, bu başlıktaki tüm mesajları tek tek okumadan yazmıştım. Çok yoğun geçirdiğim bir haftadan sonra ancak okudum.
Bilgim genişledi, fikrim değişmedi, bir de eğer okumuş olsaydım sizin yazdıklarınıza cevap gibi yazmazdım.
Tartışmanın gelişme ve başarı için çok faydalı olduğuna hep inanmış ve yaşamış biri olarak, üslubu da önemserim.
Sizin verdiğiniz linkteki gibi GDO'nun olumsuz olmadığına dair yayın, benim yazdığım son cümleye uyan bir cevap durumundayken, herkesin bildiği temel mantık kuralı hatırlatması ya anlamsız ya da başka anlamlı diye düşünüyorum.
Son cümlenizi de gereksiz ve kırıcı buldum.
Gözden kaçtığını düşündüğüm bir konuya değinmek istiyorum ; forumda ya da bu başlıkta yazmak için, tartışmak için tam donanımlı bilgi sahibi olunması fikrini hatalı buluyorum. Bilgi sahibi olmalı tabii ki ama miktarı sorun olmamalı, aksi olsaydı bu ve diğer başlıklar ya tıkanır ya da boş kalırdı.
İnsanlar da sıkılır uzaklaşırdı ki bu başlıkta da biraz öyle olmuş gibi geldi.
Herkesin öğrenmeye, bilgi sahibi olmaya çalışması güzel ve gerekli fakat sadece bilgi sahibi olanların söz hakkı olsun demek, dini batıran ruhban sınıfı gibi bilimden soğutan elit sınıfı yaratmak demek olur ki özellikle ülkemizde örnekleri çoktur.
Ön bilgi, Aristo'nun ki de dahil mantık, saygı ve mümkünse sevgi, yazmak ve de tartışmak için yeterlidir diye düşünüyorum.
Çok bilgili olanın ve bilim insanlarının sabırla ve nazikçe az bilenleri aydınlatması, bilgilendirmesi onlara yakışan tarzdır diye biliyorum.
Sevgi ve Saygılarımla.