Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hillbilly
Bizim millet ayrıntıyı pek sevmez, oysa tüm yaşam ayrıntılar üzerine kuruludur. Ayrıntı demek kafa yormak,düşünmek,fikir üretmek demek.Bizim zanaatkar sınıfı mesela eski hat sanatı, minyatür, bakır işçiliği, seramik vs. bu tür sanatsal yapılarla meşgul olanlar bu
işte zirve insanlardır tam bir tezat gibi görünmesine rağmen bu böyledir. Demek ki insanlarımızı sanata yönlendirmek ilham ve ayrıntıları görme açısından çok fayda sağlayacaktır toplumumuza.
Gelelim şeftali fidanına. Şeftali karasal iklime dayanıklılığı açısından bizi bayağı şaşırttı.İlk yılında verdiği ürün miktarı inanılmaz, hem sayıca hem de nitelik olarak süperdi. Mesela bu seneyi düşünemiyorum zira dalları kırılabilir ağırlıktan. Bu arada geç hale şeftaliyi öyle bildiğimden değil zaten herkeste bilmiyormuş adını, eski bir kültür ama yaygın değil.Bunu seçmemin nedeni geç çiçek açacağını düşünmem ve kendine verimli olmasıydı.Ayrıca tamda 1980 li yılların Bursa iline ait bir şeftali kültürü, yani görüntüsü ve tadı tam nostaljik. Bi bakıyim nerden almışız (genelde bunları kaydederim) : eftali Fidan GE Hale - Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri
Geç olgunlaşan şeftaliler aynı zamanda karasal iklime dayanıklı da oluyorlar. Şimdi bi araştırma yaptım bir kaç tanesini yazayım. Olgunlaşma sürelerini Redhaven denilen türe göre karşılaştırmalı veriyorlar. Redhaven Temmuz ortalarında olgunlaştığına göre hesap edin=> Carolyn (Redhaven'dan 42 gün sonra), *Halford(48 gün sonra), Clampt(35 gün sonra), Sudanella(38 gün sonra),
*Sarıpapa (66 gün sonra), *Lowell(47 gün sonra), *Muir(54 gün sonra), Monreo(45 gün sonra), Rio-Oso-Gem (39 gün) vs. Tabii dahası da vardır elbet, yalnız bunları buraya yazdık da bulabilir misiniz bu kültürleri orası muamma...
|
Sayın Hillbilly
öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler maalesef sanatkar yetiştirmeyen bir sisteme kurban edildik endüstriyel düzen bizleri yarış ve geçinme derdi içerisine soktu sadece.
Şeftali karasal iklime dayanıyor dediğiniz gibi geçtiğimiz 2 yıl önce -30 u görmüştü buralar ağaçlar da herhangi bir şey olmamıştı çiçeği de çok geç açtığı için bahar geç donlarına maruz kalmıyor bir kaç kırılan dalı da oldu bende hatta artık bundan sonra meyve seyreltmesi yapacağız
kimi bilenler bölgede çekirdekten yetiştirirsen iyi bir ağaç yetişmesi görürsün dediler çekirdekten 4-5 tane kadar yetiştirdik meyveleri küçücük oldu ondanda sonuca ulaşamadık
şehirdeki fidancılar da durum anlattığım gibi ben bu yazdığınız isimleri sayarken Tokat mı Bursa mı abi diye soruyorlar.
internetten aldım bir kaç sene önce hiç iyi çıkmadı fidan gelişmiyor bile zaten pek tercih ettiğim bir yöntem değil fidanı alırken muhakkak görmem incelemem lazım
velhasıl artık deneyeceğim tek yöntem aşı kaldı konu komşu akrabaların bağında gezip beğendiğim şeftalilerden göz alıp aşılayacağım tutma ihtimali zor olan bir çeşit ama tek çaremiz o kaldı