View Single Post
Eski 02-01-2013, 11:20   #112
nevsune
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Sn pria, ne iyi ettiniz de yazdınız bunları.

Bu başlıktaki yazılardan görüleceği gibi temizlik konusunda başka seçenekler de var. Yıllar önce bugday.org'da bu yazıyı okuduktan ve konuya ilgi duyup o zehirli maddelerin yaşamımızı nasıl tehdit ettiğini öğrenmiştim. Sonra evdeki zehirli temizlik malzemeleri atılıp, yerlerini yavaş yavaş doğal malzemeler almaya başladı.

İlk aşamada bu kadar basit malzemelerin bir işe yarayacağına inanamıyor insan, denedikçe de şaşırıyor. Yağ çözücüler, kir çözücüler, ovucular, parlatıcılar, cam siliciler vs. vs. gibi sağlığı tehdit eden kimyasal zehirlerin yerine karbonat, sirke, soda ve arap sabununu bir deneyin sonuca çok şaşıracaksınız. Bir, kül suyunu deneyemedim. Kül bulursam onu da kullanmayı isterim doğrusu.

Uzunca bir süre çamaşır ve bulaşık makineleri için bir türlü çözüm bulamadım. Çamaşır makinesi için sizin de yazdığınız gibi bir aralar Hacı Şakir'in makine için toz sabununu kullandıysam da, kokusundan pek hoşlanamayıp yine deterjana ve tabii ki zorunlu olarak yumuşatıcıya dönmüştüm (nasıl koku bağımlısı olmuşuz). Bulaşık makinesi için ise kül suyu veya soda için kendimi bir türlü ikna edemediğimden, istemeye istemeye yine deterjan kullandım, ta ki "New Matic" zeytinyağlı bulaşık ve çamaşır deterjanlarını keşfedene kadar. İnanın temizlik konusunda, bu (doğal olduğu iddia edilen) temizleyicilerin diğer deterjanlardan hiç bir farkı yok. Koku yok ama olsun. Temiz ve yumuşak çıkıyorlar, bana yeterli artık.

Hayatımdan duş jelini çıkartalı çok oldu. Defne, zeytinyağı gibi doğal malzemelerden yapılmış (bunlarda da kostik var ama, ehven-i şer diyeceğiz artık) sabunlar kullanıyorum. Utanarak yazıyorum ama deodorant ile parfüm şimdilik vazgeçemediklerimden. Yalnız geçenlerde bir yerde, doğal deodorant diye bir yağdan yapılmış ürün yazısı gözüme çarptı. Zamanım yoktu bakamadım, bir ara bakacağım. Aranırsa, bunların da yerini alacak birşeyler bulunacaktır

Son olarak, yöresel zeytinyağı satan bir dükkandan zeytinyağdan yapılmış sıvı el sabunu buldum. Kala kala bir, elde yıkanan bulaşıklar için deterjan sıkıntım kaldı. Uzun süre, doğaya biraz daha saygılı olan Frosch marka kullandım ama artık marketlerde göremiyorum. Şimdilik elde bulaşıkları arap sabunu ile yıkayıp, sirke ile duruluyorum. İyi bir ürün bulursam (veya kül suyu) denemek isterim.

Aslında bu konuları daha sık yazışmakta yarar var. Ben olumlu sonuç aldığım temizlik maddelerini yıllardır yakın çevreme anlatıyorum ama bir türlü ikna olmuyorlar. Kimsine zor geliyor her nedense, kimisi evdeki yardımcıların bunlarla uğraşamayacağını söylüyor. Kimbilir (deniz yıldızı örneği gibi) burada okuyup ikna olan bir kişi çıkar ve aramıza katılır da, dünya biraz daha rahat soluk alır

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön