Konu: Şeftali
View Single Post
Eski 02-01-2013, 06:18   #11
Hillbilly
Ağaç Dostu
 
Hillbilly's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Tunceli
Mesajlar: 195
Bizim millet ayrıntıyı pek sevmez, oysa tüm yaşam ayrıntılar üzerine kuruludur. Ayrıntı demek kafa yormak,düşünmek,fikir üretmek demek.Bizim zanaatkar sınıfı mesela eski hat sanatı, minyatür, bakır işçiliği, seramik vs. bu tür sanatsal yapılarla meşgul olanlar bu
işte zirve insanlardır tam bir tezat gibi görünmesine rağmen bu böyledir. Demek ki insanlarımızı sanata yönlendirmek ilham ve ayrıntıları görme açısından çok fayda sağlayacaktır toplumumuza.
Gelelim şeftali fidanına. Şeftali karasal iklime dayanıklılığı açısından bizi bayağı şaşırttı.İlk yılında verdiği ürün miktarı inanılmaz, hem sayıca hem de nitelik olarak süperdi. Mesela bu seneyi düşünemiyorum zira dalları kırılabilir ağırlıktan. Bu arada geç hale şeftaliyi öyle bildiğimden değil zaten herkeste bilmiyormuş adını, eski bir kültür ama yaygın değil.Bunu seçmemin nedeni geç çiçek açacağını düşünmem ve kendine verimli olmasıydı.Ayrıca tamda 1980 li yılların Bursa iline ait bir şeftali kültürü, yani görüntüsü ve tadı tam nostaljik. Bi bakıyim nerden almışız (genelde bunları kaydederim) : eftali Fidan GE Hale - Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri

Geç olgunlaşan şeftaliler aynı zamanda karasal iklime dayanıklı da oluyorlar. Şimdi bi araştırma yaptım bir kaç tanesini yazayım. Olgunlaşma sürelerini Redhaven denilen türe göre karşılaştırmalı veriyorlar. Redhaven Temmuz ortalarında olgunlaştığına göre hesap edin=> Carolyn (Redhaven'dan 42 gün sonra), *Halford(48 gün sonra), Clampt(35 gün sonra), Sudanella(38 gün sonra),
*Sarıpapa (66 gün sonra), *Lowell(47 gün sonra), *Muir(54 gün sonra), Monreo(45 gün sonra), Rio-Oso-Gem (39 gün) vs. Tabii dahası da vardır elbet, yalnız bunları buraya yazdık da bulabilir misiniz bu kültürleri orası muamma...


Düzenleyen Hillbilly : 02-01-2013 saat 06:59 Neden: Ek Bilgi
Hillbilly Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön