View Single Post
Eski 01-01-2013, 17:14   #346
Serpent
Ağaç Dostu

Serpent's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2007
Hindistan’daki çiftçi intiharları

Bu yazı biraz uzun bir yazı olacak.

Benim mesajlarımın en ilgili kişiler tarafından bile üstün körü okunduğunun ve içinde yer verilen rasyonel analizlere itibar edilmediğinin farkındayım. Ancak ben yine de yazacağım.

Konumuz, Hindistan’daki çiftçi intiharları.

Daha önce Hindistan’da görülen çiftçi intiharlarına ilk dikkat çekme tarihinin 1990 lı yıllar olduğunu ve Bt pamuk üretiminin ancak 2002 yılında başladığını yazmış ve çiftçi intiharlarının arkasında yoksulluğa dayalı daha derin sosyolojik olgular aranması gerektiğini belirtmiştim. Ancak bununla ilgili olarak acaba öyle mi, değil mi diye bir kişinin bile merak etmediği, kırık plak gibi Hindistan’da çiftçilerin Bt pamuk yüzünden intihar ettikleri ve evde karısının kocasını boşa beklediği, silahı şakağına nasıl dayadığına dair teferruatlı anlatımlara devam edildi (Ancak, Hindistanlı çiftçiler genelde silahla değil, pestititlerle ihtihar ediyormuş).

Aslında konunun GDO’lu ürünlerlerin sağlığımızı nasıl etkilediğine dair doğrudan bir ilgisi olmaması nedeniyle pek üstünde durmak istemedim. Ancak dramatize edilmiş söylemlere hiç ara verilmeden devam edilmesi üzerine bu mesajı yazmak istedim.

Biraz ön bilgi ile başlayalım.

Farmers' suicides in India - Wikipedia, the free encyclopedia

Burada özetle, Hindistan'daki çiftçi intiharlarının Bt pamuk üretiminden önce başladığı ve çiftçi intiharlarının GDO’lu pamuk üretenlerle sınırlı olmadığı, diğer çifçiler arasında da görüldüğü ve bu intiharların arkasında yoksulluğa dayalı sosyo-ekonomik faktörlerin yer aldığı anlatılıyor. İngilizce bilenler kendileri de bakabilirler.

Şimdi de biraz istatistiksel bilgi verelim.

Hindistan dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri. Nüfusu 1.200.000.000 den fazla. Yazıyla bir milyar 200 milyon.

Bu nüfusun % 60 ı doğrudan tarımsal faaliyetlere bağlı olarak yaşayan bir kesimi oluşturuyor. Dolayısıyla toplam nüfusun %60 ını oluşturan 720 milyon insan tarıma bağlı olarak yaşıyor. Uzun yıllardır Hindistan'daki çiftçi intiharlarının yıllık olarak 15-17 bin civarında olduğu rapor ediliyor. Zaten çiftçi intiharlarını GDO’lu ürünlere muhalefet için kullananlara göre geçmiş 15-16 yıl boyunca vuku bulan ciftçi intiharlarının toplamı 200 bin kişiyi buluyor ki, bu da yılda ortalama 15 bin kişiye tekabül eder.

Nitekim, çiftçi intiharlarının çiftçi nüfusu içinde görülme sıklığı yılda yüzbinde 2 yi bulmuyor. Buna karşın Tüm hindistan’da toplam nüfustaki intihar oranı yılda yüzbinde 10 civarında çıkmış. Yani toplumun genelinde intihar sıklığı çiftçi intiharlarının 5 katından daha fazla. Bu rakam tüm hindistan için yıllık 120 000 intihara tekabül ediyor. Korkunç bir rakam. Yani her Allahın günü Hindistan’da 300 den fazla kişi intihar ediyor. Allahtan, GDO karşıtları bu intiharların tamamını Bt pamuk üretimine yüklemiyorlar.

Tüm dünyada intihar oranları incelendiğinde Hindistan’daki intihar sıklığı Dünya ortalamasının biraz üstünde. İntihar oranları bakımından Hindistan’ı fersah fersah geçen ülkeler var. Örneğin artık bir refah ülkesi sayılan Güney Kore gibi ülkeler Hindistan’ı üçe katlıyorlar.

List of countries by suicide rate - Wikipedia, the free encyclopedia

Hindistandaki rakamların çok çarpıcı görülmesi, çok büyük bir nufusa sahip olmasından kaynaklanıyor. Oransal olarak bakıldığında Hindistan Dünyada 43. sırada yer alıyor. Yani en yukarıda 42 ülke daha var.

Herşeye rağmen, acaba Hindistan’daki çiftçi intiharlarının asıl sebebi Bt pamuk üretimi midir diye araştırmalar yapılmış.

Bu araştırmayı yapan kuruluşlardan bir tanesi Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitisü (International Food Policy Research Institute)

Rapor linkini aşağıda veriyorum. Bu Enstitü hakkında araştırma yapıldığında GDO’lu ürünlere karşı tarafsız bir pozisyona sahip olduğu ve bu ürünlerin yanında veya karşısında yer almadığı anlaşılıyor.

http://www.ifpri.org/sites/default/f...pridp00808.pdf

İngilizce bilmeyenler için bu raporun özetini ben vereyim. Hindistan’da Bt Pamuk üretiminin başlamasıyla birlikte verimin sürekli olarak arttığı (GDO karşıtları sürekli olarak bunun tersini iddia ediyorlar), pestisit kullanımının azaldığı (GDO karşıtı olsanız bile sevinilecek bir şey olsa gerek), çiftçi intiharlarında cüzi bir azalma görüldüğü (ister GDO taraftarı ister karşıtı olun bu da sevinilecek bir durum. Sanırım bizim GDO karşıtları buna üzüleceklerdir) anlatılıyor.

Herşey bir yana, Hindistan’daki çiftçi intiharlarına ilk dikkat çekilen yıllar 90 lı yıllar ve bu tarihler 2002 de başlayan Bt pamuk üretiminin öncesine denk geliyor. Tabii, anlat anlatabilirsen. Bir – iki saatlik araştırmaya gerek duymayıp, falancanın filan konferansta söyledikleri anlaşılan çok daha makbul addediliyor.

Çiftçi intiharlarını dramatize etmek amacıyla kullanılan reklam videolarına gelince: Bu reklamlar, o ülkenin adet ve göreneklerine göre hazırlanmış reklamlar. Bize tiksindirici veya yanıltıcı gelebilir. Her ülkede durum böyle değil mi? Şimdi bizim ülkemizden örnekler vereceğim. Hepimiz kredi kartı borçları yüzünden intiharlar olduğunu biliyoruz. Hanginiz bu nedenle kredi kartını kırıp kullanımına son verdiniz?

Bizdeki kredi kartı reklamları yanıltıcı değil mi? Birkaç slogan:
- “Harcadıkça kazandıran kart”
- “Bedavası en bol kart”
- “xxxxxx kartını al, xxxx TL bedava para kazan”

Daha niceleri..

Şimdi, intiharlara bu kadar duyarlı olanların Türk insanının intiharına giden bir süreci hazırladığı için isyan edip kredi kartlarını kırmalarını beklerdim. Amaaa, nerdee?

Buyurun Internette bulduğum bir haber.

Alıntı:
BATMAN'DA BİR HAFTADA ÜÇ İNTİHAR
Emniyet Müdürlüğü'nde teknisyen 5 çocuk babası Hasan Düz, silahını kafasına dayayıp tetiği çekti. Öldüğünü duyan kefili Adil Çiftçi de intihar etti. Uzman Çavuş Bülent Aksungur çocuklarını ve eşini öldürdükten sonra canına kıydı. Hepsi de borçluydu..

2005 yılından bu yana kredi kartı ve banka borçları yüzünden 200'den fazla insan intihar etti. Yuvası yıkılanlar, işsiz, evsiz kalanlar bu rakama dahil değil. Peki borçları yüzünden hayatları kararanlar sadece hesap kitap bilmeyen, kişiler mi?

Bu haber sadece bir örnek. Üstelik kredi kartları bizim ülkemizde sadece intihara sebep olmuyor, önce eş, çoluk çocuk katliamı geliyor, ardından intihar ediliyor. Anladığım kadarıyla Hindistan’da çiftçi sadece kendisini öldürüyor. Öyle ya, evde karısı onu boşu boşuna beklediğine göre en azından başkalarını öldürmüyor.

Şimdi GDO karşıtlarının bu yazdıklarımı da kös okuyacaklarını (veya hiç okumayacaklarını) biliyorum. Ben yine de yazayım istedim. Çünkü bir şeyi savunanların gerçek dışı ifadelere başvurmaları bende daima kuşku uyandırır ve bunlardan medet umduklarına göre, ya bu konuda kırılmaz bir ön yargıya sahip olduklarını veya kendi amaçları için her yolu mübah gördüklerini düşünürüm. Hemen araştırmaya başlar ve beni ve diğer insanları nasıl yanıltmaya çalıştıklarını gözlemlerim.

Saygılarımla..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön