Konuyla dolaylı olarak ilişkili bir olgudan bahsetmek istiyorum.
Öncelikle bir konuda fikir sahibi olabilmek için o konuda bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Ancak bazı kişiler yeterince zeki olduklarını ve akıllarını kullanarak o konuda karar verebilecek durumda oldukları söyleminde bulunurlar.
Hemen herkes Aristo ismini duymuştur. Aristo tüme varım mantığının kurucusu kabul edilir. Formel mantığın kurulması bakımından Aristo bir dahidir. Ancak, Aristo’nun önemli bir yanılgısı vardır. Bu dünyaya ait olguların analizinde gözleme pek az önem vererek düşüncenin yeterli olduğunu söylemiş ve bütün olguların üstünde düşünülerek çözümlenebileceğini iddia etmiştir.
Nitekim kadınların –muhtemelen bünye olarak erkeklerden daha az cüsseli oldukları için olsa gerek- erkeklerden daha az sayıda dişleri olduğunu söyleyebilmiştir. Halbuki bu konuda zeka ve akıllına çok itibar etmeyip bir kadının ağzına baksaydı yanıldığını anlayabilirdi.
Aristo’nun felsefesini veya bilimini küçümsemek gibi amacım yok. Aristo zamanının muhtemelen en bilgili kişisiydi. Benim anlatmaya çalıştığım, ben çok zekiyim, aklımı kullanmayı biliyorum söyleminin her zaman yeterli olmadığıdır.
Selamlarımla lütfen..
|