View Single Post
Eski 31-12-2012, 20:14   #424
interprete
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Kurmakla salamura yapmak arasındaki fark nedir ? Ben farklı birşey anlamıyorum bu sözlerden. Zeytini salamuraya yatırınca kurulmuş olur benim kafamdaki terminolojiye göre..

Benim bu yıl hazırladığım zeytinlerin ilk partisini aşağıdaki reçeteye göre yaptım. Bekledikçe tuzun çok azaldığını görünce ikinci partiye sizin gibi yumurtanın suda batmadan durmasını (ama suyun ortalarında bir yerde, tam üzerinde değil) ölçü aldım tuz için.. Gayet de lezzetli oldu zeytinler. Direk salamuradan çıkarıp öylece yiyoruz. Bazen de biraz yıkayıp zeytinyağı ve kekik koyuyoruz üzerine..

Zeytinler 2-3 yerinden çekirdeğe kadar jiletle çizilir ve bir hafta kadar suyu hergün veya iki günde bir değiştirilerek klorsuz suda bekletilir. (Suyu birgün önceden kaba alıp ağzı açık bekleterek klorun uçması sağlanır )
Zeytinler aralarına ve kavanozun yanlarına ince limon dilimleri dizilerek ve sıkıştırarak cam bir kavanoza doldurulur.
1 lt suya 1-2 tepeleme yemek kaşığı klorsuz kaya veya deniz tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu hesabı ile hazırlanmış salamura çözeltisi kavanozdaki zeytinlerin üzerine dökülür ve havayla teması kesmek için tabaka yapacak şekilde bir miktar zeytinyağı ile yüzeyi kapatılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak bırakılır.Yaklaşık bir ayda olur.


Bir ay dense de biz onbeş günde yemeğe başladık,hala yiyoruz... Yumuşama veya tuzlanma olmadı, gayet güzeller...
salamura zeytinler saklamak üzere yapılıyor, acısı çıkarılmadan hatta çizmeden de salamura yapan var.kurmak ise tatlandırma işleminden sonra yapıldığı için ikisi de farklı bence.salamuranın diğer adına hatta çorak yöntemi diyorlar. 2 sene bile sapasağlam duruyor zeytinler, hiç erime yapmadan. ben de salamuradan alıp direk yemeyi deneyecem

interprete Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön