Uzun bir aradan sonra tekrar benim ilgi alanıma girmeye başladı konu.Bu arada bir tecrübemide paylaşmış olayım istedim.
İnternet üzerinden 1kg kadar misel aldım. Bunun bir kısmını kütüğe aşılamayı bir kısmını da buğday üzerinden çoğaltmayı düşündüm ve uygulamaya geçtim.
Öncelikle köydeki evimiz için getirtmiş olduğumuz yaklaşık 6-7 ay önce kesilmiş ve arazide kalmış ağaçlardan kütükler seçtim. Sanırım bunlar meşe,köknar tarzı sert yapılı ağaçlardı.Motorlu testere ile üzerlerinde 15-20 cm derinliğinde ve yine bu kadar genişlikte kesikler oluşturdum.Bu kesiklerin içine elimdeki miseli doldurdum. 6-7 adet kütüğe bol miktarda misel doldurdum ağaç yongası ile bunları iyice sıkıştırdım.Odunları biraz sulayıp poşete koydum hava alamayacak şekilde sarıp sarmaladım.(Doğrusu hava alacağı aşikar olmasına karşın kendimi kandırmaya çalıştım.Bazı sebeplerle hevesim kırılmış,bazı olumsuzluklarda olmuştu yapmış olmak için yaptım diyelim)Poşetlerin içine de biraz odun talaşı atıverdim birer avuç kadar.Bu kütükleri kullanmadığımız ahırın içine dizdim ara ara üstlerine su serpiştirdim köye gittiğim zamanlarda.Bu işlemi yaptığım zaman henüz kış başlangıcı idi ve dışarda kar vardı.Artan miseli çoğaltmak içinde çaydanlıkta bir kavanoz kadar buğdayı kaynatıp suyunu süzdüm.Çok fazla kurutmadan nemli nemli kavanoza doldurdum ve artan miseli içine doldurdum kalan çok az miselide poşetinde kullanılmayan dolabın bir köşesine koydum.Tabiiki kavonoz içindeki buğday oldukça nemli olduğundan içine attığım misel halindeki buğdayların üzerindeki misel görünümü, küf görünüm kayboldu.Diğer buğdaylar gibi oldu yani.Sonuç hazır elimdeki miselde gitmiş oldu. Arkadaşlar sakın bu konuda yazılmış bunca bilgi varken nasıl bu kadar acemice şeyler yaptın **** araştırmadın demeyin çünkü ben bunları yaprken açıklayıcı bilgi vermiş olan arkadaşlar henüz konuya yazmamışlardı araştıma imkanımda olmadı.
Neyse kütüklerin durumundan devam edeyim. Ahırda duran kütükleri ara ara kontrol edip durumlarını gözlemlediğimde sıkı sıkı sarıp sarmalamış olduğumdan ne durumda olduklarını göremiyordum.2-3 ay sonunda dayanamayıp poşetleri çıkardım misellerin küfe benzer pamuksu bir kıvama geldiğini fakat kütüklere yayılmadığını gördüm.Bu şekilde nemlendirmeye devam etmek iyi olur diye düşünüp o halde bıraktım.Annem ki kendisi bu mantarın delisi olur, ben olmayacağını söylemiştim bu kadar kolay olsa herkes yapardı mantar tohumumu olurmuş tarzından söylemlerine de devam etti.Benim kütükleri tavukların keşfetmesi çok sürmedi.Kütüklerin olduğu kısım aynı zamanda saman ve inekler için yem deposu olduğundan çok sık girilip çıkılan bir yerdi.Bu aralarda tavuklarda girip kütükleri keşfetmişler.Misel olmuş mantar küfü olmuş onlar için farketmiyor buğday heryerde buğday.Baktım bizim kütüklere ektiğimiz miseli tavuklar buğday olarak hasat ediyor ve kütüklerde de bir gelişme yok hepsini çıkarıp dut ağacının altında tel örgünün dibi sıralayıp unuttum.Zaten ümidimi kesmiştim.Fındık toplarken kütüklerin yanına dökülenleri alayım derken bir kaç tane kütükte gelişip kurumuş mantarları gördüm.Anneme gösterdim kadıncağız bir sevindi hemen kütükleri samanlığın saçakların altına koydukki burası nemli olur.Kısa süre sonunda mantarlar gelişmeye başladı.Hemen hemen her kütükte tek tük mantarlar olmuş.Annem bir kaç kez bunların hasadını yapıp bolca yedikten sonra kütükleri gözü gibi korudu.Evin kullanılmayan katına taşımış hergün kütükleri nemlendiriyormuş.Benim kavanoza koyupta buğdaya sardıramadığım için özelliğini kaybeden buğdayları başka kavak kütüklerini delip oralara doldurmuşlar.Dolabın bir kenarına atıp unuttuğum misel artıklarını çıkarmışlar ki bunlar tamamen bozulmuş püre kıvamına gelmiş onlarıda kütüklere sıvamışlar ve üstlerini kapatmışlar.Doğrusu hepsini küfe benzer bir yapı sarmış ama bakalım ne çıkacak.Bende bazı kütükleri mantr çıkan kütüklere yapıştırdım olaki kütükteki besin biterse mantar bu kütüklere sıçrar.
Sonuç olarak arkadaşlar çok zor görünmüyor üretim biraz dikkat ve bilgi gerektiriyor ben bu şekilde mantar aldıysam eğer herkes doğru olanı yaptıktan sonra yapar. Yine düşünüyorum üretim yapmayı ama bu kez daha bilinçli. Misel siparişi vereceğim. Gelen miselin bir kısmını torbada ağaç talaşı-saman karışımında üretmeyi kalan kısmınıda yine buğday üzerinde çoğlatmayı düşünüyorum.
Deneyimli arkadaşların uygulama şeklinde dikkat etmem gereken durumları **** ayrıntılar konusunda önerilerini bekliyorum.
|