Eskiden koyun keçi yetiştiren köylü Hayvanlarını sağar ve kendi haline bırakır . Yavru ve süt arasında kesin bir ayırım yapmazdı. Şimdi hedefini farklı tespit ediyor. Ve tercihini ilk yıllarda sürüsünü büyütmek için kullanıp . Sütü pek sağma eğiliminde olmuyor. Bırakıyor yavrular emsin ve güzel gelişsin diyor.
Yeterli sürü sayısına erişince , O zaman süt sağmak ve o şekilde para kazanmayı düşünüyor. Ama ikinci yolu pek tercih eden yok. Yavru almak ve onu yetiştirip oğlak -kuzu satmak daha zahmetsiz ve karlı geliyor.
Süt için beslemek hem zahmetli hem de ek yatırımlar gerektirir. Sütü sağacaksın , ya soğuk zincir ile tüketiciye ulaştıracaksın veya peynir yoğurt yapacaksın . Bir soğuk oda -buz hane yapacaksın .
Yani her ikisini birden yapan çok az. Ya hayvancılık veya mandıracılık yapılır.
Mandıracılık zor ve masraflı olduğu için hayvancılık tercih ediliyor.
Bazı kulaktan dolma, tv seyrederek yapılan yorumlar , konunun yanlış anlaşılmasına sebep oluyor.
Anadolu da bir söz vardır.
Arı 1 den
koyun 10 dan
Yani küçük çapta başlamak gerikiyor. Severek, hayvanın dışkısına basmaktan erinmeden , önce hobi olarak başlamak en doğrusu. Büyürken sürünün eksikliklerini bölge uyumunu da sağlamak mümkün olur. Ve macera aramadan para kaybetmeden yavaş yavaş doğru yoldan giderek büyümek en doğru yoldur diye düşünüyorum .
|