View Single Post
Eski 30-12-2012, 15:50   #236
suplilumas
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-06-2011
Yardımım dokunursa mutlu olurum ben okuduklarımı sizden önce yapıp uyguladıklarımı yazıyorum. Yurtdışında olduğumdan benim bulduklarımı siz bulamayabilirsiniz o yüzden ürün olayına çok fazla girmiyorum ama temelde yaptıklarınız ile benim yaptıklarım aynı.
sorularınıza gelirsek.
1 düdüklü tencere gerekli ısıyı çok rahat ve ekonomik olarak elde etmenize yarıyor. Tencerede kaynatırsanız da olur ama biraz daha zor olur.
2 ısı konusu derken neyin ısısını sorduğunuzu anlamadım. Eğer kavanozların steril etme konusuysa yaklaşık bir saat kaynatın.
3 buğdaydan direk meyve alırsınız sorun olmaz ama pahalı olur. Bir kilo buğdayı hesaplayın. çer çöpten yetişen bir canlı bu üretmeye çalıştığınız şey. Bu nedenle üretmeyi öğrendikten sonra buğday yerine meyveyi tuvalet kağıdında ya da evde çöpe atacağınız karton gazete atıklarından almanız daha ekonomik olacaktır. Bir diğer şey ise kavanozda buğdaydan ürettiğiniz şey sizin misel aşılı buğdaylarınız. Her bir tanesinden bir kavanoz daha oluşturabilirsiniz. Yani sonsuza gider. 10 kavanoz aşılı buğday ürettiğinizi varsayalım bunu 10 torba saba aşıladığınızı düşenelim alacağınız ürün çok fazla olur.

4. Petri olayı biraz karışık. Doğrusu basit bir şekilde nasıl anlatacağımı ben de düşünüyorum ama biraz laburatuvar deneyiminiz ya da doktor laborant falan olmanız lazım ki kolay kavraya bileseniz. Sterilizasyon sterilizasyon ve sterilizasyon. Mantarın sırrı bu. Başka da bi numarası yok. Daha önce dediğim gibi yaptığınız şekilde üretin aşamaları ve açıklarını öğrenin petri ve agar olayına sonra girersiniz. Çünkü orada steril petri kabını nerden bulacağınzı ve ne tür agar bulacağınız pek bilmiyorum. Önce birinci kolay adımı aşın sonra diğer adımları konuşuruz.
5 Dediğiniz doğru print alırken bir sürü şeyi eklemiş oluyorsunuz klonlama o nedenle daha iyi bir yöntem daha az kontamine olma riski var ama yine de olur. İşte petri kapları ve agar olayı bu aşamada devreye giriyor. Örnek olarak anlatırsam bir mantardan spor izi aldık ve bu izden üretime başladık diyelim. Eğer bunu yapan ben isem şu yolu takip ederim. Spor izi alırım sonra yukarıda anlattığım işlemi yaparım 10 adet agar petri kabı hazıllarım. Bu sporları o kaplarda geliştiririm. 10 kap içinden en iyi ve en az kontamine olmuş kabı seçerim. Burada misel * buna benzer bir şekilde gelişmiştir. Bu yıldızın en uzun noktalarından ve bakteri küf gibi kapta oluşmuş diğer şeylerden en uzak kısımlardan 10 örnek alırım. 10 petri kabında gelişmeye bırakırım. (10 petri kabı derken ben her zaman bir kaba aralıklı üç örnek bırakıyorum. Böylece başarı şansım 10x3 oluyor. ) Bu ikinci 10 kaptan yine en iyilerini seçip aynı işlemi bir daha yapıyorum. Ta ki istediğim özellikte her şeyden arınmış miseli elde edene kadar bu işlemlere devam ediyorum. İstediğim özellikte misel oluştuğunda ne mi yapıyorum. O zaman deney tüpleri devreye giriyor. En iyi ıslah ettiğim miseli aynı yöntem ile alıyorum tüpü yan yatırarak oluşturduğum agara bu örneği atıyorum en az aynı örnekten 3 tüp yapıyorum. Tüpleri hangi tarih ve hangi tür mantar miselinden oluşturduğumu yazıp etiketleyip buzdolabına koyuyorum. Bu şekilde kolleksiyonum oluşmuş oluyor. Bu tüplerin 3 yıl o şekilde kaldığını söyleyenler var ama ben yılda bir kez tüpten örnek alıp agarda geliştirip yeni tüp yapıyorum. Her bir tüp bir çifliğe yetecek kadar mantar ve misel üretir. Sadece açıp bir buğday tanesi kadar örnek almanız yeterli. O örneği önce agara sonra tahıla sonra da komposta aşılarsınız. Her bir buğday tanesi sonsuz ürün verir dememin nedeni bu. Mantarların farklı bir tür canlı olduğunu misel üretmeye başladığınızda çok daha iyi anlayacaksınız. Biraz uzun oldu kusura bakmayın.
6 Bana kalsa kültür mantarı denen Agaricus bisporus ile hiç uğaşmayın derim. 1 lezzetsizdir 2 gübrede yetişir. ( ayrıca benim yazdığım yazılara ilgi gösteren ve takip eden arkadaşlar var ise bir ricada bulunmak istiyorum? Lütfen üretmek istediğiniz ya da ilgi gösterdiğiniz mantarın latince ismini öğrenin ve onu yazın. Yerel isimler aynı ama farklı mantarlar olabiliyor.)
Şapkasının açılması için beklete bilirsin ya da şapka altındaki zarı kes al sonra spor izi almayı dene. Agaricus bisporus spor izi kahverengidir.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön