Sn 3dMemur,
Öncelikle hoşgeldiniz aramıza, bir nefeste birçok şeyi anlatmışsınız,sormuşsunuz.İnceliğiniz için herkes adına teşekkür ederim.
Başlangıçta genel anlamda malzeme için site ismi vererek ( reklama girdiğinden) hata yapmışım,bu nedenle bana özel mail atarsanız isim vereceğim site(ler) den malzeme ile ilgili araştırma yapabilirsiniz.
Hangi ıskarpelaları da ,markalarını da ve nedenlerini de söyleyebilirim.
Heykel,büst gibi 3 boyutlu şeyleri yapabilmeniz için ilk başlarda anlattığım yöntemlerin dışında birşey yok.En basiti şişman kadını gösterdiğim gibi yapmanız. Size tavsiyem ilk önce yapacağınız figürü çizmeniz ,yandan ,önden ,arkadan ve hatta üstten.Çiziminiz iyi değilse birçok siteden yararlanabilir A4 e bilgisayar çıktısı alarak ağaç üzerine kopyalıyabilirsiniz.Daha sonra bir marangoza şerit testerede çizgi dışını kestirmeniz.
yandan kesildikten sonra ön ve arka görünüşünü de çizip fazlalıkları şerit testere ile de alabileceğiniz gibi, sadece yandan görünüşü şerit testere ile kestirip,ön ve arka görünüşü çizip ıskarpela ile oyarak çıkarabilirsiniz.( örneğin, şişman kadını öyle yaptım)
2. yöntem biraz daha profesyonellik gerektiren ahşabın üzerine ,yapılacak modelin resmini çizdikten sonra direkt ıskarpela ile oymaya başlamaktır.
Iskarpelalar oymada olmazsa olmazlardır.Çünkü oymaya başladığınızda göreceksiniz ki, tokmakla ıskarpelaya vurup ,ahşaptan parça koparmaya başladıkça ağacın hızlı işlendiğini göreceksiniz.bıçaklar detayları yapmak için kullanılacak.(bıçak heykelde güç ve zaman alır ,zayıf kalır)
İşin başlangıcında olduğunuzdan size tavsiyem ( isterseniz heykel yapımını aşama aşama detaylı da anlatırım ama) ilk önce bu aletlerin ahşap üzerinde nasıl kullanıldığını düz bir tahta veya odun üzerinde deneyerek görmeniz.Böylelikle ıskarpelaların nasıl parça kopardığını ,sert ve yumuşak vurarak veya elimizi kullanarak ağaç üzerindeki etkisini görürsünüz.
Bu çalışmaları yapmak istemiyorum direkt başlayacağım derseniz de ( kendi adıma söylüyorum) ben yardımcı olmaya çalışırım.Diğer arkadaşlarında kendi düşünceleri doğrultusunda yardımcı olacağına eminim.
Saygılar...
|