Herkese iyi günler. Öncelilkle sn tutkal anlatımlarınız ve teşviğinizle bir kişiyi daha ahşapla buluşturmak üzeresiniz

Ben bir süredir 3 boyutlu birşeyler ortaya çıkarabilmek için araştırma yapıyordum. Sonuç olarak bana en uygun olan şeyin ahşap olduğuna karar verdim, bu sayfaya da bu şekilde geldim. Türkçe siteler içinde bulabildiğim en faydalı sayfa oldu burası, herkese katkıları için teşekkürler. Benim amacım önceden de dediğim gibi kabartma değil de heykel yapabilmek. Kendim ortaya çıkardığım 3boyutlu birşeyi izleyip de bunu ben yaptım demekten daha zevkli birşey olamaz sanırım benim için. Günlerdir tonla video izledim siteler gezdim yazılar okudum, malzeme aradım. Bu başlığı da başından sonuna kadar okudum ve artık yazmaya sormaya başlamanın zamanı geldi sanırım. (Bu başlığın ilk yazılarını okurken 2008 lerde olduğunu görüp üzülmüştüm sadece okumakla yetinebileceğim diye, sonuna geldiğimde gerçekten sevindim sayfanın aktif olduğunu görünce. Özellikle sn tutkal' ın hala burada olduğunu görmek güzel, özellikle o dememin sebebi öğretmeye çok hevesli olduğunu düşündüm yazdıklarından yoksa birçoğunuz çok başarılısınız ve yazdıklarınız çok faydalı)
Benim en büyük korkum elime bir ahşap parçası alıp ben ona o bana bakar şekilde kalmak. Nasıl başlanacağı konusunda hala emin değilim. Yaratıcılığıma güvenirim açıkçası ama başlama kısmında sıkıntı çekeceğim gibi geliyor. Bursa'da oturuyorum ve burada ahşap oyma kursu aradım bulamadım. Sadece birkaç günlüğüne bana "bu aletleri alıp şöyle yapacaksın" diye bir yol gösteren olsa, o ilk kıvılcımı verse devamının geleceğine inanıyorum ama malesef yok. Bu yüzden buradan sizlere sorarak başlayacağım ve eminim çok faydası olacak.
Öncelikle alet edavat konusunda çok emin değilim. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla en azından başlamak için birkaç düz, birkaç oluklu ve V iskarpelaya, birkaç bıçağa, bir tokmak ve ıhlamur ahşapa ihtiyacım olacak. Ben başlarken 5*10*20 gibi boyutlarla başlamayı düşünüyorum. Bu durumda ıskarpela ve tokmak olayının çalışmamda nasıl yer alacağını kafamda canlandıramıyorum pek. Tokmak yerine el gücümle oymak bıçaklarla kesmek daha olur gözüküyor şuan bana. Bu konuda yanılıyorsam lütfen düzeltin. Ve bu ıskarpelalar bahsettiğim boyutta çalışmalar için kaç mm'likler olmalı.
En büyük sıkıntım bu malzemeleri bulabilmek ve kaliteli olanlarını ayırt edebilmek. Gözüme en çok çarpan marka "Stanley" oldu. Oluklusuna ve V ağızlısına henüz ulaşamadım (güvenilirliğinden emin olmadığım birkaç online alışveriş sitesi hariç). Hepsiburada.com' u önermişsiniz fakat sanırım artık satmıyorlar orada sadece düz stanley leri bulabildim. Arkadaşım yakın zamanda Almanya'ya gidecek, ona baktırmayı düşünüyorum açıkçası. Bildiğim kadarıyla Almanya da bu ahşap oyma işlerinin beşiği gibi bir yer sanırım. Bir de bu aletlerin hangisini tam olarak nerede kullanabileceğimi kavrayamıyorum. Düz iskarpela ne için kullanılır, oluklu ne için V ne için, neşterler ney için bunları ayrı ayrı örneklerle anlatabilirseniz sevinirim.
Bir de dremel motorlar var onlardan alsam faydası olur mu ve ne şekilde olur? Nerede neden iskarpela değil de dremeli (ve hangi ucunu) veya ne durumda neden dremel i değil de iskarpelayı kullanırım bunları da örneklerseniz sevinirim.
Verdiğiniz örneklerde (sn tutkal, elinde birşey taşıyan şişko kadın

) dikdörtgen prizma şeklindeki ahşapa önce bir yüzüne figürün 2 boyutlu şeklini çizip kalan parçaları kesip çıkarıp daha sonra üzerine işleyip yuvarlayarak heykeli ortaya çıkarma fikri aklıma çok yattı. Fakat o iki boyutlu çizimi kesme kestirme işini nasıl yapacağımı bilmiyorum. O şekli çizip de mahallenin marangozuna götürürsem dayak yeme ihtimalim olduğunu düşünüyorum

Evde bahsettiğim küçük boyutlardaki bir ıhlamur a bu çalışmayı uygulayabilmek için ne gibi bir alet işimi görür. Eve devasa elektrikli hızar alacak atölyem ve maddi imkanım olmadığını düşünürsek özellikle.
Sonuç olarak ıskarpela bıçak vs. malzemeleri, varsa kaliteli olan markaları bursada nasıl bulabilirim ve hangi aleti tam olarak ne için nasıl kullanmalıyım, tokmak gerekli olur mu küçük çalışmalarda (tokmakla vurmak ve el ile itmek arasındaki fark nedir, nasıl etkiler), bunları elinizden geldiğince cevaplarsanız sevinirm. Bu soruların cevaplarının olduğu bir sayfa eminim benim gibi yeni başlayacaklara teşvik cesaret açısından faydalı olacaktır. Şimdiden teşekkürler.