ceviz dikilecek bölgenin şartları eğer uygunsa; maraş 18, oğuzlar77, kaman dikilmesi daha uygun bence,türkiye de son yıllrda çok büyük bahçeler kuruldu, her ilçe de bile en az 3-4 kapama ceviz bahçesi var bu yüzden de ileride piyasada çok fazla ürün olacak arz fazlası olunca aroması güzel cevizler talep görecek..bugün bahçe kurarken bunu gözardı etmememiz gerekir..
oğuzlar77 cevizinin bu sene ki toptan satış fiyatı 15-16 tl, maraş 18 ise tane 22 kuruştan satılmış (maraştan cevizci akif bey ve ziraat mühendisi ali bey ile görüşmelerim de onlar söylemişlerdi) diğer çeşitler en fazla 7-8 tl den satılırken bu çeşitlerin bu kadar yüksek fiyattan alıcı bulması gerçekten çok şaşırtıcı,demek ki aroması çok güzel yoksa bu kadar parayı kimse vermez..
hastalıklara, dona dayanımı, zararlılarla mücadele
vb. etkenleri bütünüyle eklediğimizde elde edilen verim açısından yabancı çeşitlerle bu çeşitler arasında fazla fark olmayacağını düşünüyorum.(aynı şartlarda ve bakımla yabancı çeşitten örneğin; 30kg alınırsa bu çeşitlerden de 20-25 kg alınabilir)
ben pazardan her hafta ceviz alıyorum kg 15-16 tl..soruyorum nerenin cevizi diye dışardan geliyor diyorlar..hangi çeşit olduğunu anlayamadım ama resimlerde gördüğüm kadarıyla chandlere benziyor.cevizlerin tadı pek güzel değil. 7-8 tl ye satılan küçüklü büyüklü yerli cevizlerden aldım bir kaç kere onlarda tam kurutulamamış,içi siyahımsı falan oluyor kabuğu da çok kalın olduğu için kıramıyorum..
bahçesinde yerli-yabancı çeşit olan ya da başka bahçelerde görme-tatma imkanı bulan arkadaşlar her özelliğiyle bunların karşılaştırmasını yapabilirseler tüm arkadaşalr için çok faydalı olur..