Sili Arokaryasi Araucaria araucana (Maymun cikmaz agaci) tohumlari.
Arkadaslar, nihayet agacin tohumlarindan toplamak nasip oldu. Agaca yaklastigimda yerlere kozalaklari dusmusmu diye bakmaya basladim. Ama bir tane bile kozalak gorunmuyordu. Iyice altina varinca uzaktan sari sigara izmariti sandigim seylerin agactan dokulen tohumlar oldugunu farkettim. Daha once bu agacin tohumlarini hic gormemistim. Ben, agac kozalaklarini dibine dokecek diye tahmin ediyordum. Meger tohumlu kozalaklar daldan dusmeden yavas, yavas tohumlarini sacarcasina dokuyormus. Tohumlari okadar iriki sasirmamak elde degil. Agacin tepesine dogru baktigimda neredeyse bebek basi buyuklugunde veya daha buyuk yuvarlak kozalaklari gordum. Bazi kozalaklarin ust tarafindan yari yerine kadar tohumlari dokulmus, diger yarisinda hala tohumlari duruyordu. Esimle birlikte neredeyse 300 adet tohum topladik. Inanin o tohumlar yerlere sacilip heba olup gidiyor. Burada surekli hava kapali ve ara ara yagdigi icin, cok onceden dusen tohumlar dustukleri yerde neredeyse bir santim kadar koklenmis ama toprakta gomulu olmadigi icin fazla sudan ici ve kokleri mincima yapip curumus. Agacta daha bircok tohumlu kozalak gorunuyor, belki bir kac gun sonra Esimle tekrar tohum toplamaya gidebiliriz.
Mevsim: Kis. Tohumlarin toplandigi tarih: 24 Aralik 2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA.
Düzenleyen Tohumcu Nılgun : 27-12-2012 saat 13:28
|