View Single Post
Eski 27-12-2012, 00:16   #230
milne
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-07-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior Mesajı Göster
ben de teşekkür eder ve bir de çok önemli soru soracağım. Yine forumdan, Kütahya'dan Bayram Kaptan beyin yazdığından okuduğum kadarıyla:

"Eğer sürgünün uç kısmından aşı kalemi veya gözü alınmış ise o ağaç az verimli oluyor vede geç meyveye yatıyor.büyüme eğiliminde oluyor.Eğer aşı kalemi sürgünün ortalarından alınmışsa meyveye beklenen zamanda yatıyor.Eğerki sürgünün alt kısmına yakın yerden alındıysa çok verimli oluyor."

bu anlatılanlar kiraz için yazılmış. bence çok ilginç olmakla beraber diğer meyve ağaçlarında da geçerli mi diye bilenine sormak istiyorum.
5 yıl önce yaptığım aşılardan bir çeşit granny smith elma ve ismini bilmediğim bir armut ağacım var aşıdan sonra da çok iyi gelişim gösterdiler armut 3 senedir veriyor ama üzerinde 6-7 adetten fazla olmuyor her sene budama ma rağmen resmen kavak ağacı gibi uzayıp gidiyor öyle ki 1 metre olan sürgünleri bile var , elma ise daha hiç vermedi üzeri olduğu gibi sürgün ve 2 ağaçta da geleceğe dönük meyve gözleri yok denecek kadar az zamanında aşının çubukları da bir tanıdıktan istek üzerine gelmişti muhtemelen söylendiği gibi uç sürgünlerden alınmış çubuklar tabi o zamanlar iyice acemiydim böyle bir durumun olduğunu bilmiyordum burada okuduğum mesajlarda anladım durumu öncelikle bu bilgiyi verene çok teşekkürler ediyorum.

Armudu kesip alttan tekrar aşılamayı düşünüyorum elmayı da yoğun bir şekilde budadım 2 sene daha gözlemlemeyi düşünüyorum olmazsa onuda tekrar aşılarım yapabileceğim başka bir yöntem de yok sanırım.

O yüzden bu bilginin hayati bir önem taşıdığını düşünüyorum çünkü aradan 4-5 sene geçip mağdur olma durumu yaşanıyor benim yaşadığım gibi, şimdi alacağımız sürgün yere yakın dalların meyve gözlerinin ucunda olan sürgünlerden mi olması önemli olan, üst dallar ve sürgün olan dallar bu sorunu teşkil ediyor anladığım kadarıyla bir de gözün oldukça aşağı tarafı denen durum mesela 50 santimetrelik bir çubuk kestik bu çubuğun başlangıç noktasını ''0'' cm noktası farz edelim ve gittikçe küçülen uç noktasına ''50'' cm farz edelim alacağımız aşı çubuğunun 0-10 cm aralığında ki bölge dolaylarında mı olması lazım
benim anladığım böyle ve aşağı meyve dallarının ucundaki sürgünlerden alacağız aşı çubuklarını hocalarımız cevaplarsa çok sevinirim.

milne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön