Konu: Nergis
View Single Post
Eski 25-12-2012, 23:48   #1489
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Bu Karaburun-Mordoğan nergislerinin niçin böyle istikrarlı çiçek vermediklerine çok kafam takıldı..
Çok şey denedim..ama sonuç değişmedi..
Çiçek verimi düşük bir tür olduğuna kanaat getirdim..
Ama, gece bu ''Erlicheer'i araştırırken beni etkileyen yepyeni bir kaynak buldum..Şöyle yazıyor:

''...Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir dahaki seneye çiçek vermez.

Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir.''

Nergis - Vikipedi

Karaburun nergislerinin püf noktası bu olabilir..Yepyeni bir bilgi bu..Meseleyi çözdük sayılır..
Bu bilgiyi tamamlayan bir tesbit ''Mordoğan’da Nergis (Narcissus poeticus) Yetiştiriciliği Sorunları Üzerine Bir Araştırma'' da yazmaktadır:

''...Soğan sökümünden sonra nasıl bir bakım uygulandığı incelendiğinde; üreticilerin %46’sının herhangi bir bakım yapmadığı, % 38’inin soğanları kabuklarından ayırdığı, %15’inin ise boylama yaptığı görülmektedir. Üreticiler (bir üretici dışında) eski soğanı attıklarını ve yavru soğanların tümünü kullandıklarını belirtmektedirler.''

http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/ed...8/s1/39-46.pdf

Karaburun nergisi çok enteresan bir tür..

Oysa double daffodil erlicheer nergislerde böyle bir sorun yok..Eski soğan da açıyor, yenisi de..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön