View Single Post
Eski 25-12-2012, 21:43   #71
Birsen 33
Ağaç Dostu

Birsen 33's Avatar

Giriş Tarihi: 21-07-2011
Arkadaşlar İlk okuduğum sayfalarda Yurdumuzun böyle girişimlere gerçekten ihtiyacı var diye düşündüm. Eleştirel yaklaşıldığında da kaçınılması gereken bir durum gibi görünüyor.

Hemen her meslekte, her alanda kooperatifleşme var. Tarım ve hayvancılığı ilgilendiren konularda, eczanelerde, eğitimde, sağlıkta, yapı, sanayi, ulaşım gibi.
Bunların (belki bir kaçı dışında) hepsinin iyi niyetlerle kurulduğuna inanıyorum. Hiç kimse de para kaptırmak için üye olmaz. Fakat herkes biraz riski göze alarak katılır. Bazı yanlış yapanlar yüzünden hepsinin aynı kefeye koyulmaması gerekir.

-Sonradan üyelikle sisteme dahil olanların da koyun, keçi, kaz veya kek olmakla değerlendirilmesini doğru bulmuyorum. Sistemin doğrularını yanlışlarını değerlendirelim fakat, kişiselleştirip hakaretvari yaklaşımda bulunmayalım. Kurunun yanında yaş da yanmasın hem de bu işi ciddi ve dürüst bir şekilde yapacak olanların ve bundan yararlanacak olanların hevesi ve cesareti kırılmasın. Kimse de yeterince inceleyip araştırmadan katılmasın ki sonradan ah vah olmasın.

Bu konuda bazı yerlerde daha önce benzer girişimlerin olduğunu okudum. Konya Çumra'da Konya Şeker tarafından kurulan dana bank-inek bank gibi. Kısaca;
Köylü ineğini-ineklerini bırakıyor. İneğin bakımı, beslenmesi, sağımı yapılıyor, köylüye ineğin süt verimli olup olmamasına göre ayda 250-300 TL net ödeme yapılıyor.
İnek doğurduğunda buzağısı sahibine veriliyor ya da buzağı kreşine alınıyor. Kesilenlerin bedeli bakım parası kesildikten sonra ödeniyormuş. İnekler sigortalıymış, ölürse yenisi alınıyormuş.
Talep çokmuş fakat Çumralı olmak gerekiyormuş

Çok ince hesaplamadım fakat yılda 6000-8000 litre süt veren inek için ayda 250-300 TL az gibi geldi.

Bankalar yüzde 15 faiz verirken dana bank yüzde 45 kazandırıyormuş.
Bunlar aklımda kalanlar.
Tabi başkalarına güvenmeyen kendisi de örnek alarak benzer bir sistem kurabilir.
Birlikten güç doğar. Kooperatiflerin amacı da budur zaten.

Enine boyuna tartışılır, netleşirse bakarsınız belki ağaçlar.net üyeleri de böyle bir kooperatif kurar. Neden olmasın.

Birsen 33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön