Bendeki nergislerin illaki erlicheer olduğunda ısrarcı değilim, peki erlicheer değilse ne?
Karaburun-mordoğan nergis diye google de arayınca neden yabancı site ismi çıkmıyor. Verdiğiniz isimlerden arama yaptırınca ilgisiz resimler çıkıyor. Bir sitede tazetta-double-roman ismine rastladım, bu isimle aranınca çok bir site çıkmıyor.
Demek ki romenlerde bu nergisi sahiplenmiş,
Bu gün Bahçede benden önce birilerinin diktiği bu nergisin fotoğraflarını çektim. 9 tane tomurcuk saydım, 3 - 5 tanede saymadığım arada sıkışmış olabilir.
Yok karaburun nergisi zayıf kalıyor, yok efendim 1 yıl çiçek açıp 1 yıl dinleniyor falan felan. Hastalıklara dayanıksız, soğuk iklimlerde yetişmez sahil soğanı gibi haksız yakıştırmalar.
8 yıl önce Antalya daki sera yerini kürütmüştüm kepçeye, kenara yığdığı 100 cm kalınlığında toprağın altında bu nergisler kalmış. Sonbaharda onca toprağı delip toprak yüzeyine çıktılar ve çiçek açtılar, bu soğanlar galiba kepçe toprağına karışmış kurtarayım saksılara dikerim niyetiyle yaprakları kuruyunca kazmaya başladım. Hayret ettim onca kalınlıktaki toprağı nasıl deldi de toprak yüzeyini bulunca hiç bir şey yokmuş gibi yapraklanıp çiçeklendiler.
Sonra saksılara diktim, saksılar antalya sıcağında güneşin altında kaldı. Ölmediler. Burada farkettim, çok yağmur yağınca 15-20 gün sürekli sulu kalan yerde bu soğanlardan dikmiş benden önceki kişler. Çürümüyorlar.
Bu kadar yaşama bağlı, dirençli kaç tür çiçek soğanı var?
Çiçek soğanları besiliyse çiçek açar, iyi beslenmeyen çiçek soğanları güç toplayıp şişmanlamak için çiçek açmaz. Bizde çiçek açma ihtimali olmayan soğanları satmayıp, besiye çekiyoruz.
sonuç: sizin erlicheer soğanların çiçeklerinin dip kısmı da sarımsı, bunlarda sarı. Sizinki de katmerli ve kokulu, bunlarda katmerli ve kokulu.
Şimdi işim gücüm yok gibi sizdeki erlicheer, bendeki ne diye isim arayışınamı girmem gerek.
Buyurun ismini siz bulun bende size minnettar olayım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria
Bu Karaburun-Mordoğan nergislerinin niçin böyle istikrarlı çiçek vermediklerine çok kafam takıldı..
Çok şey denedim..ama sonuç değişmedi..
Çiçek verimi düşük bir tür olduğuna kanaat getirdim..
Ama, gece bu ''Erlicheer'i araştırırken beni etkileyen yepyeni bir kaynak buldum..Şöyle yazıyor:
''... Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir dahaki seneye çiçek vermez.
Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir.''
Nergis - Vikipedi
Karaburun nergislerinin püf noktası bu olabilir..Yepyeni bir bilgi bu..Meseleyi çözdük sayılır..
Benim içerlediğim şey; neden bu tür bilgilere kolay ulaşamıyoruz..neden yerli türlerimizin özellikleri ile ilgili olarak net, tatminkar bilgilere ulaşamıyoruz, niye yeterli kaynak yok?
|