Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wellness
Şöyle ki karaburun nergisleri iklim seçiyor ve karaburun, mordoğan haricinde diğer iklim koşullarında verimli olamıyor. Ayrıca kokularının da farklı olduğu konusunda Hocam100 ile Pria arasında geçen yazışmaları da okumuştum. Yine ayrıca iklim sebebi ile Pria nında elinde bulunan karaburun nergislerinden ilk yıl çok çiçeklenip 2. ve 3. yıllarda verimlerinin düştüğü hakkında yazışmalarını okumuştum..
|
Bu Karaburun-Mordoğan nergislerinin niçin böyle istikrarlı çiçek vermediklerine çok kafam takıldı..
Çok şey denedim..ama sonuç değişmedi..
Çiçek verimi düşük bir tür olduğuna kanaat getirdim..
Ama, gece bu ''Erlicheer'i araştırırken beni etkileyen yepyeni bir kaynak buldum..Şöyle yazıyor:
''...
Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir dahaki seneye çiçek vermez.
Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir.''
Nergis - Vikipedi
Karaburun nergislerinin püf noktası bu olabilir..Yepyeni bir bilgi bu..Meseleyi çözdük sayılır..
Benim içerlediğim şey; neden bu tür bilgilere kolay ulaşamıyoruz..neden yerli türlerimizin özellikleri ile ilgili olarak net, tatminkar bilgilere ulaşamıyoruz, niye yeterli kaynak yok?