View Single Post
Eski 25-12-2012, 10:05   #53
yalandünya59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2012
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 309
Merhabalar vetman996,

Uzun zamandır yazamıyorum, yılsonu olduğu için işlerim çok yoğun,
ancak enerjini görünce dayanamadım fikirlerimi paylaşmak istedim.

İlkönce seranız çok güzel olduğunu belirtmeden geçmeyeyim.
Zaten Kudret Hocadan'da bizim gibi Sera bekçisini almışsın işin yarısı tamamdır.

Yanılmıyorsam seranız Manisa'da bu yüzden çok şanslısınız maalesef bizim Tekirdağ'da bu tür girişimler oldukça riskli, en azından ısınma anlamında durum böyle.

Çilek konusuna gelince muhteşem düşünülmüş, doğru teşhis edilmiş bir ürün, ayrıca bulunduğunu yöre itibariyle Kısa gün çeşidi cinsler ekebilme şansınızın olmasıda cabası, biz maalesef nötr gün çeşidi ekeceğiz, başka çaremiz yok.
Yaltır'dan ziraat mühendisi bir hanfendinin yönlendirmesi ile de nötr gün mantıklı geliyor.

Ancak sizin serada anlamadığım bazı hususlar var;

Neden T tipi sistem, mtuğrul ağabey merdiven tipi sistemde başarılı olmuş harika bir örnek sizin için nerden bu kanıya vardınız anlamadım, bu kadar yatırım yapıp en azından sıraların 1 tanesini merdiven sistemi yapabilirdiniz, istersen ekebileceğin fide miktarını bir hesapla ne demek istediğimi daha iyi anlarsın.
Güneşlenme olayını diyorsan çilek kısa boylu bir bitki, sadece bazı noktadaki sıralar önce ve sonra şeklinde olgunlaşacak buda pazara sirkülasyonlu mal gönderebilme imkanı sunacaktı sana.
Çilekte ekilen ürünün tamamının aynı anda olgunlaşması değildir espri, sürekli ve akışı olan bir üretim daha karlı olur cebin sürekli para görür.
Buda benim şahsi kanaatim ******, ben 1 sıra A tipi yapacağım sera bekçisinde bu Nisan/2013 te dikilecekler fideler sipariş edildi.

Diğer konu (otomasyon)

Eğer sizin asli olarak bir işiniz (mesleğiniz) var ise bunu ek iş olarak yapıyorsanız, ozaman kesinlikle teknolojiyi yani otomasyonu eklemelisiniz, hem git-gel maliyetinizde düşecektir.

Bizim burada hava şartlarından dolayı seralara gidemiyoruz bile, yoksa şuanda motorlarla açılıp kapanan sera havalandırma sistemini yayınlıyorduk burada.
Ayrıca sulama selenoid rölelerle açılıp kapanacak, bunu başta belli saatlere set edelim diye düşündük, pek mantıklı gelmedi, nem sensörü ile bitkinin ihtiyacına göre sulama yapacağız.
Ayrıca en önemli husus fırtına (lodos) seraların üzerine rüzgar sensörü hazırlıyoruz, diyelimki havalandırmalar açıkken lodosa yakalandınız geçmiş olsun seralar uçtu gitti.
İşte bunuda düşünerek rüzgar hız-yön hesabına göre belli km hızı geçince kapaklar otomatik olarak kapanacak.
****** bunlar için arazide enerji gerekli (rüzgar-güneş enerjisi) ile bu sistemlerin ve aydınlatmaların+pompaların ihtiyacını karşılayacağız.

En önemli vurucu noktayı ise elektronik mühendisi arkadaş koydu, GSM back-up ile serada olup bitenler bana SMS ve Mail olarak gelecek. İleriye doğru ise on-line görüntü aktarımı düşünüyoruz.
Tabi bunların olabilmesi için Jeneratör kullanamazsın, ya şebeke elektriği **** yenilenebilir enerji, şebeke elektriği bana 100 metre olmasına rağmen ben almadım, rüzgar ve güneş sistemi yapıyoruz. Rüzgarı monteledik, güneş ise Nisan/2013.


Tüm bunları yapabilmek için deyim yerindeyse kaçık 2 kişi lazım sana tabi diğer 3.kişide sen olmalısın (benim gibi).
1-Elektronik Mühendisi ama olayları aşmış bir adam olmalı.
2- Mekanikten anlayan çatlak bir makinacı veya tornacı.

Gördüğüm kadarıyla platformun tamamı 'topraksız tarım' bence forumdaki bilgilerin yanına bol bol kitaplar edin, özellikle bizim Namık Kemal üniversitesinde duayen Servat Varış hoca var onun kitaplarını al, ayrıca kendisi aktif olarak Tartes forumunda yazıyor, hemde çok detaylı.

Isıtma konusuna gelince bence hiç girme çok maliyetli bir iş, ancak Potasyum arkadaşın dikkat çektiği hışır naylonları deneyebilirsin, veya sera örtüsü çift kat olacak, bence sizin yöredede yeterli olacaktır, ısınmaya fazla kafa yorma derim. Havalandırma, sulama,koruma sistemleri /yani otomasyon daha önemli.

Saygılarım sunar, kolaylıklar dilerim, Allah yardımcın olsun kardeşim...

yalandünya59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön