View Single Post
Eski 25-12-2012, 01:41   #21
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Aonidiella aurantii - Kaliforniya Kırmızı Kabuklu Bit, Kırmızı Koşnil - 1

Sn.Merkal, muzdarip olduğu zararlıdan bahsedince, zeytine musallat olan bir kaç farklı tür kabuklu bit olduğunu söyleyerek mümkünse yakın çekim resim istemiştim. Mesajlara yapıştırılan resimler tam bir tür tayini için yeterli gelmedi. Kendisinden bir kaç örnek istedim. O da gönderdi.

Name:  Red_Scale1.jpg
Views: 16881
Size:  61.3 KB

Bu görüntüleri elde ettikten sonra tür tanımlama üzerinde kısa bir araştırmadan sonra zararlının Zeytin Kabuklu Biti değil, esas konukçusu turunçgiller olan Red Scale Insect (Aonidiella aurantii) - (Kırmızı Kabuklu Bit, Kırmızı Koşnil de deniyor) olduğu kanısına vardım.

Name:  Red_Scale2.jpg
Views: 11391
Size:  52.1 KB

Bunlar kışlamak üzere yaprak, dal ve meyvelerde kendilerini konumlamış olan dişiler. Çapları 0,2 mm ile 2 mm arasında değişiyor.

Name:  Red_Scale3.jpg
Views: 9211
Size:  51.3 KB

Yapıştığı yüzeyden koparıldığında kabuğunun altından görünüşü böyle (sağdaki).

Bu zararlı ılıman yerlerde yılda 5-7 kere döl verebiliyor. Çok küçük larvalar kabukların altında oluşuyor ve 8-10 saat içinde kabukların altından çıkarak kendilerine yerleşerek beslenebilecekleri bir yer arıyorlar. Bu aşamada larvalar hareketli. Kısa mesafelerde kolayca yer değiştiriyorlar. Çok küçük ve hafif oldukları için rüzgarla, kuşlarla, hatta ağaçların üzerinde çalışan insanlarla başka konukçulara taşınabiliyorlar.

Ergin erkekler kanatlı. Çiftleşmeden sonra ölüyorlar.

Name:  Red_Scale4.jpg
Views: 9496
Size:  53.8 KB

Bu zararlı ve mücadelesi hakkında daha epey bir şey yazacağım. Ancak dikkatimi çeken önemli bir şey, Sn.Merkal'ın kesip gönderdiği dallarda, yaprak ve zeytin tanelerinde çok fazla bulaşıklık var. Öyle ki bazı yapraklarda neredeyse boş yer kalmamış. Buna karşın bazı yapraklar tertemiz.

Ağaçlarda kaolin uygulaması yapılmış olduğu belli. Ne zaman yapılmış, kaç kez yapılmış bilmiyorum. Temiz yapraklarda düzgün ve iyi bir kaolin kaplaması var. Bulaşık yapraklarda da kaolin var ama kaolin kaplamasının kabuklu bitlerin üzerlerinde de olduğunu görüyorum. Bu da şöyle bir şey çağrıştırıyor. Zararlı larvalarının kendine yer araması esnasında şayet yaprak ve taneler kaolin ile kaplı ise orayı tercih etmiyor olabilir. Olabilir diyorum, çünkü tamamen bir olasılık. Öyle olup olmadığının gözlenmesi gerekiyor.

Bulaşık taneler ve yapraklar üzerindeki kaolin kaplaması, bulaşıklık gerçekleştikten sonra, yani bu böcekler tanelere yerleşip zırhlı kabuklarını oluşturduktan sonra kaolin uygulaması yapıldığını gösteriyor. Ne ki, bu uygulamanın ergin hale gelmi zararlıya bir etkisi olmamış. Belki de tersi bir etkiyle parazitleyici faydalıları uzaklaştırmış olabilir.

(yazıya devam edeceğim)

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön