Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci
Toprağın sertleşmesi genellikle, yağmur ertesi toprak yaş iken üzerinde gezinilmesi ile oluyor.
Toprağın traktör ile işlenmesi tavlı olduğu dönemde yapılıyor. Tekerlerin ezdiği toprak sürüldüğü için sıkışmasa gerek.
Kendi halinde, kompost yapılmadan, tarlada bırakılan budama atıkları ve otların zararı yok mudur? Hastalık vs. sebebiyle yakılmaları önerilir diye biliyorum.
|
Ben fidanlığı pullukla sürdürdüğüm veya kazayağı, tiller çektirdiğim zaman kılcal, yüzeysel kök sistemine zarar verdiğim için vazgeçtim bu sürme işinden..
Yapılabilir tek şey, diskaro ile toprağı enine boyuna yüzeysel olarak havalandırıp, kuru ot ve ince dal artıklarını kıyıp toprağa karıştırmak olabilir..
Ama bu diskaro işinden de traktörün toprağı çiğneyip sertleştireceği için vazgeçiyorum..
Çünkü ilk yağacak bahar yağmurunda toprak eski haline yine dönecek..
Bu uygulamamdan memnunum..bu yıl otları tırpanla biçince daha güzel olacak malçlama açısından..
Ayrıca ben doğada ot, dal toplayıp yakılmasına karşıyım..Çünkü toprağım çok fakir-kumlu, organik artıklarla sürekli zenginleştirmeye çalıştım..Yeşil gübreleme dahil..
Vereceğim humik asit onları çok kısa sürede ayrıştıracaktır..