Saksıda bambu yetiştirmek
Saksıda bambu yetiştirmek
Balkonda ya da bahçede saksıda bambu yetiştirmek mümkün.
Bahçeniz olsa bile saksıda yetiştirmenin istediğiniz gibi yerini değiştirmek, diğer saksıdaki bitkilerinizle gruplamak, yayılmasını kontrol etmek gibi avantajları var.
Saksı için uygun bambu türleri: Saksı için uygun bambu türleri için bir dergide ve bir siteden aşağıdaki listeyi çıkardım:
Kısa boylular: Fargesia Murielae 'Bimbo', Shibataea Kumasaca, Sasaella Glabra 'Albostriata'
Fargesia Rufa, Fargesia Murielae 'Simba', Sasa veitchii, Sasaella ramosa, Sasa palmata, Indocalamus tessellatus
Uzun boylular: Fargesia Robusta, Fargesia Nitida, Thamnocalamus Crassinodus 'Kew Beauty', Thamnocalamus Spathiforus 'Aristatus', Phyllostachys Nigra 'Punctata', Phyllostachys Aurea, Phyllostachys Aureosulcata 'Aureocaulis', Phyllostachys Aureosulcata 'Spectabilis', Borinda papyrifera, Pleioblatus pygmaeus
Saksı seçimi: Kısa türlerde bir bambu bile yetiştirecek olsanız saksının çap ve derinliği en az 45 cm olmalı. Her tür saksı olabilir. Ancak rüzgarı ve bambu köklerinin içerden yapacağı zorlamayı düşünerek plastik saksı önerilmez.
Saksının deliklerini kontrol etmeyi unutmayın.
Toprak seçimi: Toprağın süzek olması önemli. Asidik toprak severler. Kabuk parçaları eklemek toprağı açmak ve bambu büyürken kök ve rizomların durdurmaya yardımcı olmak açısından yararlı olacaktır. Ayrıca toprak üstü malçlama yapılmalı.
Yer seçimi: Birçok bambu için 5 ya da daha fazla saat günışığı gereklidr. Bazı türlerde özellikle bitki küçükken rüzgar ve ışık perdeleyici gerekebilir.
Sulama: Bambular düzenli sulanmalı, kurumasına izin verilmemeli ama toprağı ıslak da kalmamalı.
Gübreleme : Saksıdaki bambu için düzenli gübreleme önemli.
Budama, ayırım: İki yılda bir saksı kontrolü, budama ve ayrım gereklidir.
|