Sayın yasinmetin bu konu biraz karışık ve bir kaç etkenin içinde olduğu bir durum olarak açıklanabilir. Demek istediğim öncelikle ahududu ve böğürtlen bitkileri için en uygun toprak, nem ve ışık şartlarını sağlamanız gerekiyor. Toprak besin değerleri bakımından uygun, nem tutabilen bitki köklerinin çok zorlanmadan uzanabildikleri hafif bünyeli ve kökleri boğan fazla suyu rahatlıkla defedebildiği bir yapıda olmalı. (zamanla bu toprağa ulaşırsınız az araştırma,uygulama,merak, ve bir iki yıl gerek

Bunlar meyvelere ekstra tat katacaktır.
Şimdi asıl konumuza gelirsek Türkiye'de bulabileceğiniz kültürler yıllar geçtikçe aşama kaydetse de hala az sayıda. İnsanların bu konuya merak duyup, arz edebilmeleri için tabii ki ekonomik şartlar ve beraberinde ilgi alanları geliştirmeleri gerekiyor. Onlar talep ettikçe biz gönlü zenginlerde istediğimiz kültürleri bulabileceğiz, maalesef dünya böyle...
Ülkemizde ahududu kültürleri olarak bulabileceğiniz ortalama (flavor

aromaya sahip ki ahududu için ortalama bile değerli bir tanımlamadır bence== Heritage ve Tulameen (Pembe renkli diyebiliriz bunlar için), Sarı ahududu grubundan Fall gold mesela iyi diye bahsedenler var(hatta yabancı bir sitede sweet tabirini görmüştüm ), benim favorim mor veya siyah diyebileceğimiz koyu renkli türler.
Dediğim gibi çok az kültür var ülkemizde dolayısıyla bahsedilenler kötünün iyileri... Not: Yediveren tabirini hiç sevmiyorum. Not2: Hemen hemen aynı iklim şartlarında yaşıyoruz, yaşadığım yer bi Erzurum olmasa da 3 metre karın altında aylarca kalıpta bana mısın demiyen bir bitkidir ahududu ve böğürtlen, dolayısıyla soğuk havalardan pek de çekinmenizi gerektiren bir durum yok.