Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi polemos
Sakız sardunyadan çelik alırken nelere dikkat etmeliyiz? Malum dalları daha ince ve yaprakları küçük. Köklendirmeyi başardığım katmerli sardunyaların gövdeleri daha kalındı. Çelik almayı düşündüğüm bitkinin dalları daha ince. Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var.
|
Sayın polemos sakız sardunya'larda çelik alırken öncelikle uç çelik yani uç sürgünlerden alınmalı çelikler 7/ 8 cm olmalı dikilecek çelik torflu toprağa dikilmeli dikilen saksı öncelikle en fazla pet bardaklar kadar olmalı, çünkü küçük saksılarda köklenme daha çabuk olur.
Sardunya çelikleri 4 / 5 cm toprağa gömülmesi gerekir, sulamaya dikkat edilmelidir.
SARDUNYA'DA ÇELİKLE ÜRETİM
Sardunyalarımızı saksılara veya viyöllere çelikleme yaparkan önce çeliklerimizi sağlam ve sağlıklı sardunyalardan almamız gerekir, tercihimiz önce uç çelikler olmalıdır,almış olduğumuz çelikler 7 - 8 cm olmalıdır, uzun çelik her zaman köklenmesi zor olur.
Sardunya çeliklerini dikeceğimiz toprak 1 avuç orman (torf) toprağı,1 avuç ince dere mili, 1 avuç yanmış bir kaç yıllık çiftlik gübresi, 1 avuç da ince un gibi çam odunu talaşı bu 4 lü karışımdan hazırladığımız harcı saksı veya viyöllere doldurulur,kurşun kalem kalınlığında bir cisimle delikler açılır,bu deliklere çelikler yerleştirilerek dipleri(toprak) iyice sıkıştırılır ve bolca sulanarak dikim tamamlanır,bir dahaki sulama toprakğı işaret parmağımızla kontrol ederek nemli olup olmadığını her gün bakarız bu mevsimine göre sulama zamanı değişir 3 günde olur 15 günde olur ,torak kurumadan sulanmaz üzeri kuru gibidir ama saksı içi nemlidir onun için parmakla kontrol etmemiz gerekir,yaz dönemlerinde köklenme oluncaya kadar yarı gölgede kalması yararlıdır, ortam sıcaklığı 19 - 21 derece olduğunda 15 - 17 günde köklenme yapmaya başlar 20 - 22 günü geçerde köklenme olmazsa bu köklenme olmayacak ve çöp diyebiliriz, gövde(yapraksız) çeliklerinde köklenme 20 -23 güne uzayabilir, viyöllere çelikleme yapacak isek 5 -6 cm çelik daha uygun olur çünkü yuvalar küçük ve dar olduğundan.
Çeliklerimizin köklenme esnasında sulama yaparken kesinlikle yaprak ve gövdelere su değdirmemeye özen göstermeliyiz, çünkü yağmurlama sulama bazı hastalık oluşumuna ve hastalığın hızla yayılmasına sebep olur,yaprak lekesi,sardunya pası, kurşuni küf gibi.