Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria
Sayın Zeytinci..
Geçen yıl sadece zeytin dalları izdüşümündeki yerlere otlar çok körpeyken çok hafif bir ot ilacı attım..Zeytin toplarken kolaylık olsun, kilimi rahatlıkla yayayım diye..
Bunun haricindeki yerlere hiç müdahale etmedim, sürdürmedim, şimdi kuru, iri otlarla kaplı..
Zaten bu dikili kuru otlar yüzünden bu yıl afet düzeyinde yağan aşırı 2 yağışa rağmen , fidanlığım oldukça meyilli olduğu halde erozyon, su yarmaları hiç olmadı..
Bu yıl otlanma daha çok olsun diye ayrıca yem bitkisi tohumları ve fiğ saçtım humik asite bulaştırıp..
Baharda otlar yükselince, fazla kartlamadan benzinli tırpanımla biçeceğim..malçlama amacıyla..Artık ot ilacı falan da atmayacağım..
5250 metre kare fidanklıkta çapa ve kazma vurup, sevgili solucanları zorunlu olarak ölmelerine, parçalanmalarına neden olduğum alan sadece 70-80 metrekare..Gerçi yaşarlarmı bilmem ama, ben o parçaladığım solucanları elimle alıp toprağa gömdüm yine..
Yani,nergis ve lale ektiğim yerlerin dışında toprak işlemesi yok..
Solucanlarım huzur içinde faaliyetlerini sürdürebilirler..
|
Altını çizdiğim, koyulaştırdığım şeyler çok çok önemli. Adeta işin püf noktası. Ancak bu noktaya getirmek de kolay değil.
Fiğ, havadan azot fikse eden bir kış örtüsü. Yulaf veya arpa ile beraber harika bir kış örtüsü olur. İlk yazda tohum döktürmeden biçip, bir yaz örtüsü ekilirse (örn. karabuğdağ), çıkacak otu da da kontrol etmiş olursunuz. Başka otlar barınamaz, yeşil gübre olur, organik madde hızla artar, erozyon olmaz.
Bu yaz karabuğdayın yanı sıra bir yerde maş fasulyesi de deneyeceğim. Alleopatisi başka otları baskılıyor.