Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan
Son paragrafa katılmıyorum. Çiçekler geçtikten sonra sulama azaltılır ve Gübre VERİLMEZ çünkü sararan yapraklar bu gübreyi alamaz. Gübre verildikten sonra bitkinin alabilmesi için 15-30 gün geçmesi gerekir ki bu sürede yapraklar solmuş olur. Solmuş yapraklar suyu-gübreyi çekemez ve gübreden faydalanamaz.
|
Sayın kgursan..
En doğrusu, saksı harcı hazırlanırken nergislerin hem o yıl gelişmeleri, hemde gelecek yıl için soğanları irileştirip, besin depolamaları için gerekli azot, potas ve güzel-gösterişli çiçekler açabilmeleri için fosfor kaynağı olan gübrelemelerin yapılması gerekir..
Ama, diyelim ki, acemilik yaptık, soğanları gerekli tüm besinleri içeren bir toprağa ekemedik..bunun telafisi azda olsa yapılabilir gibime geliyor..Şöyleki:
Nergisler ortalama olarak martın 20'si gibi açıyorlar ve nisan başlarında çiçekler geçmiş oluyor..
Bizde bu esnalarda takviye gübresi verdik..hadi, bitkinin gübreyi duymasıda bir 20 gün aldı..geldik nisanın 20'sine..
Bu arada mayıs sonuna kadar düzenli sulasak, nergisler 30-40 gün verdiğimiz takviye gübreden faydalanmaz mı? Bence faydalanırlar..
Haziran ayında kademe kademe sulamayı azaltsak, kıssak, hatta haziran 15'ten sonrada tamamen kessek soğanlar çöken o sıcaklarda temmuz başlarında rahatlıkla kuruyup, uyku dönemine geçerler..
''Sararan yapraklar bu gübreyi alamaz'' diyorsunuz ama çiçekler geçtikten sonra nisan ve mayıs ayları yaprakların en gürbüz olduğu aylar..
Bu dönemde de takviye besin alımını sağlayabiliriz diye düşünüyorum..
...
Kendimden örnek vereyim..
İstanbul'da saksılara ektiğim nergislere çiçekler geçince nisan başlarında, hem az miktarda yanmış hayvan gübresi veriyorum, hemde 15 gün arayla bir litre suya 1 çay kaşığı denizyosunu eriterek sulama yapıyorum..
Aynı zamanda, nisan ve mayıs aylarında zeytinlerin bakımı için köye gittiğimde, nergislerin otlarını çepinleyip temizlerken, toprağa az miktarda 3x15 gübre karıştırıp , ilaveten zeytinlere attığım denizyosunundan püskürtüyorum ve bolca suluyorum..
Mayıs sonunda herşeye son veriyorum..ve temmuz başlarında yaprak ve kökleri iyice kurumuş olan nergisler sökülebilir duruma geliyor..