Konu: Nergis
View Single Post
Eski 18-12-2012, 17:08   #1443
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster

Aslolan sulamanın zamanlaması ve miktarı galiba. Annem peteklerin üstünde sıcakta tutar, torf kullanır. Dolayısıyla çabuk kuruyan menekşelerini sık suluyor. Bir zamanlar ben de annemden kopya çekerek suladığım için menekşelerimi çürütüyordum. Çünkü benim içine perlit ve geçirgenlik için biraz da kum vs. ilave ettiğim toprakta yetiştirmeye çalıştığım zavallılarım, biraz daha serin olan mutfağımda daha kurumadan sulama yaptığım için çürüyorlardı. Ayrı koşullarda olan bitkilere aynı muameleyi yaptığımızda sonucun bir taraf için kötü olduğunu ancak bu yıl anlayabildim ve şimdi menekşelerim canavar gibi.

Gelelim özelde nergis ama genelde tüm soğanlılara. Yıllardır muskari dışında soğanlı yetiştiremiyorum (geçen yıl hasbelkader açtırdığım nergis hariç). Bu yıl son dedim, birkaç çeşit soğan diktim. İki gün önce saksısı elimden düşünce 2 yıldır yetiştirmeyi çok istediğim ters lalelerimin çürüdüğünü gördüm. Oysa saksıyı uzun zaman sulamamıştım resmen kuruydu toprağı. Düştüğü gün soğanı kurumasın biraz yağmur alsın diye pencere önüne çıkarmıştım. Saksı düşünce benim o kuru sandığım toprağın ne kadar ıslak olduğunu görüp hayret ettim. Boşuna değilmiş çürümesi

Diğer bitkilerimde kendimi eğitmiştim, soğanlıları bir türlü çözemiyordum. Benim için en önemli bilgi bu oldu. Sulamazsam köklenmez mi, ölür mü, yaşayabilir mi sorularını sormayacağım artık.
Sulamanın zamanı ve miktarı kadar, Sulama suyunun sıcaklığı da önemlidir. Kalörifer peteklerinin veya sıcak bir odada bulunan sıcak toprak-bitkiye Cazzz diye çeşmeden doldurulmuş soğuk su dökülmemeli. Su ortam sıcaklığı ile aynı sıcaklıkta olmalıdır.Bitki şok olmamalıdır.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön