Konu: Nergis
View Single Post
Eski 18-12-2012, 10:02   #1439
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Diğer taraftan; Toprağa verilen gübreler genellikle TUZ şeklindedir. bitki kökleri Azot (N),fosfor(P2O5),ve potasyumu (K2O) şeklinde aldıktan sonra geriye kalan tuz kökleri (örneğin SO4-sulfat) kökleri toprakta kalarak Tuz birikimi yaparlar ve bu tuz birikimi çok olursa diffüzyon yoluyla (Az yoğunlu ortam bitki köklerinden, çok yoğun ortam tuzlu toprak) a geçerek, köklere zarar verir. Bunların yıkanması gerekir ki üstten sulama ile bunlar yıkanır. Tabi bunlarla birlikte bir miktar Azot da yıkanır. Ama Fosfor ve Potasyum kolay kolay yıkanmaz.

Sn pria, okuyan arkadaşlar biraz olayın Mekanizmasını anlayabilsinler, diye biraz detaylı yazdım. Bu nedenle biraz uzun cevap oldu. Kolay gelsin.
Saksılı ekimlerde en çok hataların sulama ve gübreleme konularında yapıldığını kabul edersek, forumu takip eden arkadaşların daha net anlayabilmeleri açısından şöyle bir sulama reçetesi oluşturabilir miyiz sayın kgursan:

- Nergis soğanlarımızı ektikten sonra toprağın ve soğanların saksıya iyice yerleşmesi için önce oldukça bol olarak suluyoruz..sular iyice süzüldükten sonra saksımızı tabağına koyuyoruz..
-Bu ilk verdiğimiz su, eğer havalar serin giderse saksı toprağının 2 ay civarında yeterince nemli kalmasını sağlar..Soğan gelişiminin oldukça yavaş olduğu bu dönemde fazla sulamadan kaçınmalıyız..Saksı toprağının üstünden 5-6 santimlik bir toprağı parmağımızla eşeleyince ıslaklık hissedemiyorsak ve saksı kenarı ile saksı toprağı arasında bir boşluk oluşmaya başlamışssa, saksı tabağından toprak artık ememiyene kadar su veriyoruz..
-İster alttan ister üstten sulama yapalım, saksı tabağında asla su bırakmıyor, döküyoruz..
-Eğer saksı toprağının üst tabakasında beyazlanmalar, yani tuzlanma belirtileri görüyorsak, sulamayı üstten yapıp bu tuzların saksı altlığından çıkıp yıkanmalarını sağlıyoruz..
-Musluk suyu yerine saksılarımızın yağmur suyuyla sulanmasını her zaman tercih ediyoruz..
-Üstten sulama yaparken döktüğümüz suyu yavaş yavaş veriyoruz, soğanların dibine değil, saksı kenarlarına veriyoruz suyumuzu..
-Havalar ısınmaya başlayınca, filizlerin ve çiçek saplarının gelişimi hızlanacağı için özellikle susuz bırakmamaya çalışıyoruz..ama, çok sık ve fazla su vererek şımarmalarınada sebep olmuyoruz..dengeli su vererek onların pişkin büyümelerini sağlıyoruz..
-Saksılarımızın su alma kapasitesini zamanla az çok anlarız..Bahar aylarında, gelişim hızlanınca vereceğimizin suyun yarısını üstten verdikten sonra yarısınıda alttan verebiliriz..
-Çiçek açma döneminde de susuz kalmamalarını sağlıyoruz..çiçekteyken onları aşırı sıcak ve güneşli ortamda bırakmıyoruz..
-Çiçekler geçince, çiçek sapını değil, sadece çiçeği kesip atıyoruz..ve haziran sonuna kadar yine bol güneşli bir yerde yapraklar kendiliğinden sararıp kuruyana kadar aynı bakıma devam ediyoruz..eğer saksı toprağımızda yetrli besin olmadığı kanısındaysak, çiçeklenme döneminden sonra bir-iki defa azot-fosfor-potaslı bir takviye veya yanmış hayvan gübresi takviyesi yapıyoruz..

Hatalarım veya eksikliğim var mı bilemiyorum sayın kgursan? Varsa lütfen ekleyiniz..
Selamlar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön