View Single Post
Eski 17-12-2012, 12:32   #1449
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 Mesajı Göster
Evet sayın meyveli tepe hastalık linkteki hastalıktır ben bu sene bu hastalıktan 20 ocak fındıkğı tamamen söktüm çukurlara kireç doldurdum yoksa araziye yayılma ihtimali vardı bakırlı ilaçları kullanıyorum birde bu sene bahçenin bir kısmında em deneyeceğim inşallah olumlu gelişmeler paylaşırım burada birde önümüzdeki yıl fındık bol olacak gibi meyve gözü çok var şimdiden belli em nin meyve tutumuna ekstra faydası olabilirmi acaba birde em nin yetkililerinden ürünün detaylı kullanma bilgilerini istemiştim geri dönüş olmadı inşallah zahmete giripte gönderirler saygılarımla.
EM herşeyden önce bir mikrobiyal gübredir ve bitkilere çok iyi gelir. Güçlü bikiler hastalıklara daha iyi direnir.

EM'nin bakteriyel yanıklık için doğrudan etkili olduğuna dair herhangi bir literatür kaydına rastlamadım. Bakteriyel yanıklığın fındıkta tüm dünyanın baş belası olduğu görünüyor.

Bazı çeşitlerin dirençli olduğu söyleniyor. 5 yaş altı fidanların bu hastalığa hassas olduğu bildiriliyor. Sonbahar ve ilkbahar bakır (bakır oksiklorit) uygulamalarının hastalığı tamamen bitiremese de kontrol altında tutmakta etkin olduğu bildiriliyor.

Ağaç dokusuna sirayet ettiği için zor bir hastalık. Bu bakımdan armuttaki ateş yanıklığına benzettim.

Hastalıklı dalların budanıp hiç bir yere değdirilmeden yakılması, budama aletlerinin, hatta ellerinizin bir ağaçtan diğerine geçerken dahi dezenfekte edilmesi hayati önem arzediyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön