Sn. Fındıkçı74
Muhtemelen site üyelerinin her konuda ve her hastalık üzerine bilgi sahibi olmasını beklemek yanlış olur. Her sorunuza bir gün içinde yanıt almayı ummak da yanlış olur
Sorunuzun direkt muhatabı olmamakla birlikte fındık bakteriyel yanıklığının (Xanthomonas arboricola pv. corylina) akrabası sayılabilecek ceviz bakteriyel yanıklığı (Xanthomonas campestris pv. juglandis) ile ilgili daha önce epey kaynak taradığım için bu çalışmanın ufak bir benzerini de sizin için yaptım.
EM'in fındık yanıklığına direkt etkisini gösteren bir çalışmaya ben rastlayamadım. Bu yazdığım etkisiz olduğu anlamına gelmemekte, sadece benim bulabildiğim bilimsel bir çalışma olmadığını göstermektedir.
EM harici diğer doğal yöntemlerle mücadele için de:
- Bacilus Subtilis'in direkt fındık yanıklığı olmasa da ceviz yanıklığına göre daha yakın bir akrabasına (Xanthomonas campestris pv. campestris) karşı yapılan bir
çalışmada B. Subtilis'in özellikle kuru geçen sezonlarda bu bakteriye karşı etkili olduğu, ama sezondaki yağmur sayısı arttıkça başarı oranının düştüğü gözlemlenmiş.
-(Çok pahalı) bir biyofungisit olan Regalia'nın da yine muhtelif yanıklık hastalıklarına karşı bakır oksiklorür, maneb, dodine gibi kimyasal uygulamalar seviyesinde başarı gösterebildiğine ilişkin çalışmalar var. (
Link 1 ve
Link 2)
Biliyorsunuzdur, bizim tarım sitelerinde de kışın ve baharda bordo bulamacı, budama aletlerinin dezenfeksiyonu, kültürel önlem olarak ağaç altlarındaki otların temizliği ve azot açısından güçlü bir gübreleme uygulaması önerilmektedir.
Eğer dilerseniz, arazinizin bir kısmına diğer kimyasalları uygulamadan sadece EM uygulaması yaparak sonuçları buradan paylaşabilirsiniz, eğer başarılı olursanız Türk tarım dünyası ve doğamız size müteşekkir olur.
Selamlar
Ç.