Konu: Nergis
View Single Post
Eski 16-12-2012, 20:19   #1432
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Konuya benimde bir katkım olsun,

Bitki ölümlerinin %90ı tabaktan sulamak diye tabir edilen yöntemden kaynaklanıyor.

Siz tabaktan sulamak yöntemini doğru buluyor ve doğru şekilde uyguluyor olabilirsiniz. Ama toplum olarak tembel milletiz, saksı tabağından nasıl olsa suyu içer tüketir diye dolu bırakırız. Bu yüzden tabaktan sulamak tabirini profesyonel üretici ve yetiştiriciler kesinlikle tavsiye etmez ve uygulamaz.

Sulamakla topraktaki organik maddeler ve azot akıp gidecek terimine gelince, bir miktar zaten su ile akıp gidecek bunun önüne geçmek zahmetli bir işlem. Akan su bir araya toplanacak tekrar tekrar kullanılacak gibi.

Zaten bitki sulamak tarif edilirken su saksı yüzeyinden yavaş yavaş verilecek, alt drenaj deliklerinden su çıkınca sulama kesilecek. Drenaj deliklerinden su akarken hala ve uzunca bir süre su verilmeye devam edilirse sadece organik maddeler ve azot değil ince toprak kısmı da akar gider ve geriye taş vb. kalın malzemeler kalır.

Sn. kgürsan'nın dedikleri tamamen doğru, bitkinin toprağı ve kökleri hava alabilmeli. Bitki yetiştirmek ayrı, bitki beslemek ayrı bir konu. Bu iki konuyu doğru uygulayabilen kişi yüzlerce, hatta binlerce bitkiyi kolaylıkla büyütebilir çiçek ve meyve alabilir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster

- ''toprağın ememediği su alttan, drenaj olur yani akar gider'' diyorsunuz..ama akıp giderken topraktaki başta azot olmak üzere yararlı besinlerde su ile birlikte akıp gitmez mi?
Üstten verilen su yerçekimi etkisi altındaki sudur..fazlası hızla saksı altlığına iner ve inerken toprağı yıkar..saksı altlığına inen bu organik ve inorganik maddeler içeren suyu dökmek zorunda kalırsınız..

- Benim genelde acemiler için tavsiye ettiğim saksı altlığından verilen su ise su molekülleri ile topraktaki katı maddelerin molekülleri arasındaki çekim kuvveti sayesinde yerçekiminin tersine yukarı doğru hareket ederek topraktaki kapilar boşluklarda tutulur..
Toprağın bağlayabildiği su da budur, yani kapilar sudur..
Alttan sulamalarda su ve besin israfı yoktur..
Alttan verilen su saksı toprağı tarafından artık alınamıyorsa alınamıyan suyu dökersiniz ve sulama işlemi bitmiş olur..

- Bir de şu husus var: Saksıya ekilen soğanların kökleri genelde saksı derinliğinin yarısını kullanır..Bence, saksılardaki en üstten soğanın köklenme tablasına kadar olan toprak katmanını sulamaya ihtiyaç yoktur..Önemli olan köklenme bölgesinin sulanmasıdır.

Bilemiyorum..ben özellikle yazın bu alttan sulamayı tercih ediyorum..
Nergis soğanlarım yağmur altında hep..kış yağışları zaten saksıda yeterli nemi sağlıyor..
Bazen, özellkle havalar ısınınmaya ve nergis filizleri ve çiçek saplarının gelişimi hızlanınca, saksının 3 litre su tutma kapasitesi varsa 1 litresini üstten verdikten sonra 2 litre suyuda alttan veriyorum..
Burada en önemli husus, ister alttan ister üstten sulayın, en fazla 1 saat sonra saksı altlığındaki kalan veya biriken su dökülmelidir.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön