Konu: Nergis
View Single Post
Eski 16-12-2012, 19:41   #1430
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Pria., Bu noktada bir yanlışlık var gibi. şöyle ki: Toprak sulanırken Üst ten su dökülür, dökülen su aşağılara giderken toprak bir kısmını emer ve ıslanır. Toprağın ememediği su alttan, drenaj olur yani akar gider, Bu arada suyun geçtiği kapillar boşluklardaki su akıp giderken suyun boşalttığı kapillar boşluklar hava ile dolar. Altta drenaj olmaz ise bu boşluklar su dolu kalır ve kökler boğulur-çürür.

Yani üstten sulama ,alttan fazla suyun akması toprak içinde hava boşluğu bırakır bu hava da köklere oksijen sağlar. Kolay gelsin
Sayın kgursan..
Özellikle siteye üye olduktan sonra sayenizde çok yeni bilgiler edinmiş biri olarak yinede bu sulama konusundaki şahsi görüşlerimi yazayım:

- ''toprağın ememediği su alttan, drenaj olur yani akar gider'' diyorsunuz..ama akıp giderken topraktaki başta azot olmak üzere yararlı besinlerde su ile birlikte akıp gitmez mi?
Üstten verilen su yerçekimi etkisi altındaki sudur..fazlası hızla saksı altlığına iner ve inerken toprağı yıkar..saksı altlığına inen bu organik ve inorganik maddeler içeren suyu dökmek zorunda kalırsınız..

- Benim genelde acemiler için tavsiye ettiğim saksı altlığından verilen su ise su molekülleri ile topraktaki katı maddelerin molekülleri arasındaki çekim kuvveti sayesinde yerçekiminin tersine yukarı doğru hareket ederek topraktaki kapilar boşluklarda tutulur..
Toprağın bağlayabildiği su da budur, yani kapilar sudur..
Alttan sulamalarda su ve besin israfı yoktur..
Alttan verilen su saksı toprağı tarafından artık alınamıyorsa alınamıyan suyu dökersiniz ve sulama işlemi bitmiş olur..

- Bir de şu husus var: Saksıya ekilen soğanların kökleri genelde saksı derinliğinin yarısını kullanır..Bence, saksılardaki en üstten soğanın köklenme tablasına kadar olan toprak katmanını sulamaya ihtiyaç yoktur..Önemli olan köklenme bölgesinin sulanmasıdır.

Bilemiyorum..ben özellikle yazın bu alttan sulamayı tercih ediyorum..
Nergis soğanlarım yağmur altında hep..kış yağışları zaten saksıda yeterli nemi sağlıyor..
Bazen, özellkle havalar ısınınmaya ve nergis filizleri ve çiçek saplarının gelişimi hızlanınca, saksının 3 litre su tutma kapasitesi varsa 1 litresini üstten verdikten sonra 2 litre suyuda alttan veriyorum..
Burada en önemli husus, ister alttan ister üstten sulayın, en fazla 1 saat sonra saksı altlığındaki kalan veya biriken su dökülmelidir.

Sayın kgursan, bu görüşlerimi bilgiçlik olarak addetmeyin lütfen..Halâ yanıldığım noktalar olabilir ama benim görüşümde bu..
Saygılar..selamlar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön