View Single Post
Eski 16-12-2012, 10:26   #290
gokselcetin
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-05-2011
Tüm manolya sevenlere merhaba. Ben de bu konuya birkaç cümle ile katılımda bulunmak isterim.

MAGNOLİA GRANDİFLORA - Yaprak Dökmeyen Manolya

Bu manolya türü her ne kadar yaprak dökmeyen bir cins olsa da kısmi olarak yaprak dökebilir, çiçeklenmesi uzun yıllar (bazen 10-15 hatta 20 yıl kadar) gerektirir. Yaprakların üzeri cilalanmış gibi parlak canlı koyu yeşil, altı ise koyu kahverengi kadifemsi tüylü bir dokuya sahiptir. Üzerinde çiçek olmasa bile yapraklarının güzelliği ona bakmayı cazip kılan özelliklerindendir. Kök gelişimi yüzeysel ve kılcaldır. Bu sebeple dip çevresindeki toprağı eşelemek, havalandırmak tehlikeli olacaktır. Yarı gölge ve fazla rüzgar almayan yerleri sever ki buralarda gelişimi hızlı ve sağlıklıdır. Gübre ihtiyacı olarak toz kükürt iyi gelir diyebiliriz. Yanmış gübre ile yapılmış gübre kompost suyu da manolyamızı sevindirebilir. Manolyamız, toprağının yüzeyinde hissedeceği çam yapraklarından (ibrelerinden) çok hoşlanacaktır.
Tohumdan üretimi olmakla birlikte aşı ile de üretilir. Aşı ile üretiminin sebebi olarak her aşılamanın gerekçelerindendir diyebileceğimiz, belirli bir kalite seviyesinde ürün yetiştirmek denebilir.
Tohumdan yetişen fidanlarda yaprak üstü genellikle çok canlı ve parlak değildir. Yaprağın alt kısmı ise çoğu zaman yeşildir. Üstelik çiçeklerini görmek için uzun yıllar beklemek gerekebilir. Aşı ile üretilen fidanların ise yaprakları dolgun kalın, yaprak üstü parlak koyu yeşil, yaprak altı koyu kahverengi kadife bir görünüme sahiptir ve çiçeklenmesi iklimine göre 3 ila 5 yıl civarında gerçekleşir. İşte bu yüzden aşılı grandiflora fidanları tohumdan olanlara kıyasla daha yüksek fiyatlara sahiptir.
Örneğin 100 cm civarı tohumdan bir grandiflora 20 ila 40 TL arası iken 30-40 cm aşılı grandiflora fidanları yine aynı hatta daha yüksek fiyatlara sahiptir.

Aşağıdaki web adresinde aşılı manolyalara örnek fotoğraflar mevcuttur.
Magnolia grandiflora Blanchard

Manolyayı eğer çiçeği ve aynı zamanda kalitesi için tercih edip almak istiyorsak benim kanaatim aşılı olandan yana olacaktır.

Saygılarımla.

Düzenleyen gokselcetin : 16-12-2012 saat 10:33 Neden: Bilgi tamamlama
gokselcetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön