Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi _ozgun_
herkese merhabalar,yenı uye oldum,benımde bırkac sorum olucak,bılgısı olan buyuklerımden yardımcı olmalarını beklıyorum. bursa nın orhangazı ılcesının ortakoy mevkınde 2011 ocak ayında 10 donum bılecık ve sebın cınsı cevız bahcesı kurdum,fakat yeterlı bılgım olmadıgı ıcın bakımını yaparken sızlerden yardımcı olmanızı ıstıyorum. ornegın ılkbaharda kok gubresı atıp gelısmelerının dahada hızlı olmasını ve saglam bır kok yapısının olmasını ıstıyorum.fakat ilce zıraattakı yetkılı kısı atmamamı onerıyor,sızce ne yapmalıyım? hangısı dogru olur ve neden? cevaplarınızı beklıyorum,sımdıden herkese tesekkurler...
|
Sn ozgun
Bahçenizi kurmadan önce toprak analizi yaptırdınız mı? Eksik çıkan madde var mıydı?
Eğer potasyum eksik çıktıysa fidanları dikerken çukur dibine biraz kök gübresi eklemişsinizdir diye varsayıyorum.
Eksik çıkmadıysa vermenize gerek yok. Bırakın o kökler arasın bulsun besinini.. Biliyorsunuz artık çocuk doktorları bebekleri elinizle beslemeyin, bırakın kendisi üstünü kirlete kirlete yesin diyorlar. Yoksa ne elleri, ne çeneleri gelişiyor.
Fidanlar da en nihayetinde bir bebek değil midir?

Eğer ulaşabileceği bir yerde yeteri kadar besin varsa bırakın arasın bulsun.. İlçe Tarım doğru söylemiş.
Budamacı konusunda sıkıntı yaşamamanız lazım. Bölgenizde bahçe kuran bir sürü insan var, fidancılar var. Budamayı yapacak kişi bulamamanız durumunda dahi, en azından bu bahçecilere telefonunuzu bırakın, kendi bahçelerini budarken sizi de çağırsınlar, siz de uygulamalı öğrenin. En güzel budama kendi yaptığınızdır. Kaç senedir ağaç budatıyorum daha birinin gelip diğerinin işini beğendiğini görmedim vallahi. Dolayısı ile eğrisiyle doğrusuyla artık kendim buduyorum, kimsenin gıkı çıkmıyor
Saygılar
Ç.