Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka
Traktörlere takılan burgu makinalarıyla toprağa delikler açtırabilirsiniz. Eğer traktör burgusu bulamazsanız linkteki ürünü inceleyin derim. Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz. Fidanın etrafında en az 4 adet delik açılırsa hem kil tabakası mekaniki olarak darbe alır hem de açtığınız çukurlar drenaj vazifesi görür.
Linkteki gördüğünüz ürünle kist tabakasını geçemeyebilirsiniz o yüzden mümkünse traktöre takılandan bulun derim. bizim buralarda çukur başına 1 liradan çukur açıyorlar. Bu arada yeriniz kaç dekar ve kaç ağaç var ?
|
Bu toprak burgu makinasını ben 385 tl. ye aldım 250 adet çukuru 30 cm genişliğinde 60 cm derinliğinde toprak tavında iken güzel bir şekilde açtım (titreye titreye,çok yoruyor) ancak bu makinanın bazı eksileri var toprağı açarken çukurun etrafını sıvıyarak açıyor
dikim esnasında bu sıvanan yerleri bel küreği ile vurarak dağıtmazsakileride kök gelişimi açısından sıkıntı yaratabilir diyor kitaplar .Bence en iyisi kepçe tabi fidan dikiminden bahsediyoruz.Birde burgu makinası maximum 80 cm derinlemesine inebiliyor ve bu süre 6-7 dakika alıyor.
Gelelim kili dağıtmaya burgunun 30 cm çapı olmasına bence gerek yok çünkü çap olarak daha küçük olduğu zaman toprağı delmesi daha kolay oluyor.Dediğiniz gibi 20 cm çapı olan ve en kötü 1.5-2 metre derinliğe inebilecek bir burgu (traktör şaftına takılabilen olursa en temizi olur) ile her fidanın 4 köşesine 1 adet açarak yukarıda yazdığınız karışımı kullanırsak netice alınabilir diye düşünüyorum burgu'nun burada artısı ise toprağı delerek açarken en aşağıdaki toprağı döne döne yukarı çıkarıyor bu bakımdan iyi. tabii hep söylediğim gibi bu işlem ancak ve ancak 90 cm ve 120 cm derinlikten alınacak olan toprak analizinin sonucunda çok daha iyi anlaşılabilir.
Benim arazim şu anda 10 dönüm oldu 230 ceviz fidanı var.Bazı yerleri 8x4 yapmıştık şimdi bu kuruyan yerlerdekileri 8x4 ekilen yerlerden bu kış söküp kuruyan yerlere ekeceğiz...