View Single Post
Eski 12-12-2012, 18:41   #24
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Motor ve pompa farklı şeylerdir.
Motor pompayı çevirerek suyu dere,göl-gölet, kuyu gibi yerlerden alarak yüzeye çıkarır ve istenilen mesafeye kadar basınç altında iletir.

Burada Motor özellikleri: Elektrikli motorları (Bunlar da 3 fazlı veya tek fazlı motorlar) olmak üzere 2 ye ayrılır. Suyun miktarına (debisine) , kaç metre derinden çekileceğine ve ne kadar uzaklığa götürüleceğine göre güçleri değişir ve tipleri değişir. örneğin çok derinden su alacaksanız derin kuyu motorlar kullanırsınız, elektriğiniz mono faz (tek faz) ise monofaz motorlar, Motor ceryanı (tri faz) var ise tri faz (3 fazlı) motorlar kullanılır.

Doğal olarak bu motorlara bağlı pompa lar da değişiktir. Derinden su çekmek için (8-10 m. den daha derin yerlerden) derin kuyu pompaları kullanmalısınız, 5-8 m derinden çekmek için normal santrafuj pompalar kullanırsınız.

Pompalar da açık fanlı ve kapalı fanlı (salyangoz) pompalar olmak üzere ikiye ayrılır. Açık fanlı pompalar derinlerden suyu çeker ama fazla basınç yapamaz, Salyangoz yani kapalı fanlı pompalar Fazla basınç yapar ama çok derinlerden su çekemez.

Bir de bunların birleştiği UKS li motopomplar vardır ki hem açık fan hem kapalı fan bulundurur. Açık fan suyu derinden kolay çeker, kapalı fana aktarır ve kapalı fan da suya basınç verir. UKS li motorlardan bildiğim DOMAK markası var. Belki başkaları da vardır.

Bilmem ki çok kapalı sorunuza bu kadar açık cevap yeterli oldu mu? Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön